Prvi poraz: Sebija Izetbegović nije izabrana u Komisiju za izbor rektora Sarajevskog univerziteta

0

Sutra, 2. juna, u tri dnevna lista će se pojaviti konkurs za izbor novog rektora Univerziteta u Sarajevu.
O tome je odlučeno na današnjoj sjednici Senata ovog univerziteta, na kojoj je velikom većinom glasova izabrana petočlana komisija za izbor rektora.
Zanimljivo je da je jedan od prijedloga za člana te komisije u ime medicinske grupacije fakulteta, (prijedlog prof. dr. Semre Čavaljuge), bio da to bude generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović.
No, taj prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova.

Medicinsku grupaciju će u komisiji predstavljati prof. dr. Muhamed  Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta, koji nam kaže da je bio vrlo iznenađen željom prof. Izetbegović da bude član te komisije.

-Mislim da prof. Izetbegović, kao neko ko je potpredsjednik sarajevskog KO SDA, nikako ne bi trebalo da bude član ove komisije, u kojoj bi se morale naći apolitične osobe, kakav bi trebalo da je Univerzitet, kaže nam prof. Ajanović.
Konkurs će trajati 15 dana, a na izbornoj sjednici 30. juna će se glasati tajno.
Sadašnji rektor je prof. dr. Rifat Škrijelj, koji će, kako smo saznali, ponovo konkurisati, dakle, za drugi mandat. No, on nam nije htio dati bilo kakve informacije o današbnjoj sjednici senata, objašnjavajući to upravo pomenutom kandidaturom, ali i respektom prema svojim, eventualno, budućim protukandidatima.