Takmičarska komisija NS BiH odlučila da prekine prvenstvo

0

Fudbalska sezona 2019/2020. godine u Bosni i Hercegovini treba se prekinuti, a prvakom proglasiti FK Sarajevo, odlučeno je na današnjoj sjednici Komiteta za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

Premijer liga BiH tako se, po svemu sudeći, prekida poslije 22. odigrana kola, kada je u martu takmičenje zaustavljeno radi pandemije koronavirusa. Shodno tome, Sarajevo bi trebalo biti predstavnik BiH u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka, Željezničar, Zrinjski i Borac u kvalifikacijama Evropa lige. Iz Premijer lige BiH će ispasti Čelik i Zvijezda 09, a u društvo najboljih ući Olimpik i Krupa, zaključci su sa sjednice Komiteta za takmičenje N/FS BiH.

Kup BiH neće se nastaviti i pored peticije tri (Široki Brijeg, Željezničar i GOŠK) od četiri učenika polufinala da se, barem, ovo fudbalsko takmičenje u BiH odigra do kraja. Zrinjski je bio protiv.

Komitet za takmičenje N/FS BiH odluku-prijedlog o prekidu šampionata donio je jer ”nadležni organi u Republici Srpskoj nisu dali dozvolu za nastavak sezone prije 1. jula”, a ”Kup se neće igrati jer nije nastavljeno ni prvenstvo”.

Komitet predlaže i da nova sezona 2020/2021. godine u Premijer ligi BiH počne 1. augusta.

Da bi današnje odluke-prijedlozi Komiteta za takmičenje postale pravosnažne potrebno je da ih potvrdi Izvršni odbor N/FS BiH.