Amerika uvela sankcije Rusiji

0

Američki predsednik Joe Biden saopćio je večeras da SAD uvodi sankcije za rusku elitu, članove njihovih porodica i dvije banke, te istakao da će Rusija platiti još veću cijenu „ako nastavi agresiju na Ukrajinu“.

Biden je to što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao samoproglašene Donjecku i Luganjsku Narodnu Republiku opisao kao “početak ruske invazije na Ukrajinu”.

„Kao odgovor na to, počet ću uvoditi sankcije, mnogo oštrije od koraka koje smo mi i naši saveznici preduzeli 2014. godine, Ako Rusija nastavi ovu invaziju, spremni smo ići i dalje.“

Ocijenio je da Putinov potez najavljuje da Rusija namerava, kako je naveo, „prisvojiti veliki dio Ukrajine“.

„Putin je sinoć ovlastio ruske snage da se rasporede u tim regijama. Danas je tvrdio da se te regije zapravo prostiru dublje od dvije oblasti koje je priznao. On pronalazi izgovor da silom zauzme više teritorije i po mom mišljenju, ako je sudeći po njegovom govoru u ponedjeljak, da ide mnogo dalje. Ovo je početak ruske invazije na Ukrajinu“, rekao je Biden.

“Odsjekli smo rusku vladu od zapadnih finansijskih tokova, više ne može podizati novac na Zapadu i više ne može trgovati s novim dugom na našim tržištima ili evropskim tržištima. To počinje od sutra [srijeda]“, istakao je on tokom televizijskog obraćanja.

U narednim danima će SAD također “nametnuti sankcije ruskim elitama i njihovim porodicama“, dodao je američki predsjednik.

“Oni dijele korumpirane igre politike Kremlja, tako da trebaju dijeliti i bol, također.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here