Putinovo objašnjenje o izdvajanju Krima od Ukrajine neće se svidjeti Srbima: “Po čemu je ovo gore od onoga što se desilo na Kosovu? Ni po čemu…!”

0

Situacija u Ukrajini će se smatrati riješenom nakon priznavanja rezultata referenduma o Krimu, poslije kojeg je taj region pripojen Rusiji, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin, uporedivši situaciju sa Kosovom.

– Prva stvar koju svi treba da urade jeste da priznaju volju naroda koji živi u Sevastopolju i na Krimu. O tome sam mnogo puta govorio i ponovo ću naglasiti: Po čemu je ovo gore od onoga što se desilo na Kosovu? Ni po čemu, samo je tamo odluku donio parlament, a ovdje na nacionalnom referendumu – rekao je Putin, a prenio Sputnjik.

On je zapitao “šta bi trebalo da se desi sa obje strane ili sa strane Kijeva da se situacija u dugoročnoj istorijskoj perspektivi smatra riješenom, kako bismo živili u miru”.– Otkrit ću vam ovu strašnu tajnu – uostalom, tu nema ničeg tajnog. Prvo što svi treba da urade je da priznaju volju ljudi koji žive u Sevastopolju i na Krimu – naglasio je ruski predsjednik.Prema njegovim riječima, Rusija je razgovarala “o ovim pitanjima tokom višesatnih pregovora i sastanaka sa njenim evropskim partnerima”.– Da, i sa Amerikancima smo također više puta razgovarali o tome. Demokratije moraju da priznaju odluku stanovnika Krima i Sevastopolja da se ponovo ujedine sa Rusijom – dodao je on.On je rekao da se odluka naroda sa Krima mora poštovati.– Niko nije mogao ni puškom ni bajonetima da tjera ljude na birališta. Oni su došli dobrovoljno i donijeli svoju odluku da se ponovo ujedine sa Rusijom. I ta odluka se mora poštovati. To je najviši oblik demokratije – referendum – istakao je Putin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here