20.06.2024.
HomeNovostiAmerika spremna izdvojiti više od 100 miliona dolara za kretanje Balkana ka...

Amerika spremna izdvojiti više od 100 miliona dolara za kretanje Balkana ka EU i borbu protiv ruskog utjecaja

State department je u prijedlogu svog budžeta za 2022. godinu, predvidio sumu od 106,2 miliona dolara kao pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je ukazano – na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori novac je predviđen za podršku reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i suprotstavljanje ruskom uticaju i dezinformacijama.

U obrazloženju prijedloga budžeta za State department i USAID u ukupnom iznosu od 58,5 milijardi dolara, koje se podnosi Kongresu, ukazano je da se podrška pruža u svrhe osnaživanja vladavine prava, borbe protiv korupcije, jačanja sektora civilnog društva i obezbjeđivanja nezavisnog medijskog sektora.

“Program će uključiti i osnažiti lokalne vlasti i mlađu generaciju da ubrzaju ekonomski rast, sputaju odliv mozgova i promovišu pomirenje među različitim etničkim grupama. Finansiranje će promovisati ekonomski rast predvođen privatnim sektorom i energetsku sigurnost, uključujući obnovljive izvore energije, cyber sigurnost, zdravo finansijsko i regulatorno okruženje potrebno za ulaganje i primjenu obaveza iz Washingtonskog sporazuma iz 2020. godine, kao i drugih sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije. Takođe, investicije će podstaći ekonomski oporavak nakon pandemije Covida 19”, ukazano je u dokumentu.

State department takođe ukazuje da će područje Evrope i Evroazije biti pomognuto sa 103,3 miliona dolara u namjeri da se podrže antikorupcijske inicijative i podstakne ekonomska i demokratska tranzicija u regionu.

“Promoviše saradnja i ekonomsko povezivanje više regiona – pogotovo na području Zapadnog Balkana, kao i prekogranično energetsko povezivanje, podrži razvoj i širenje nevladinog sektora, kao i istraživačko novinarstvo – pogotovo kroz regionalne novinarske mreže”, navodi State department.

Precizirano je da je u te svrhe potrebno iskoristiti tranziciona iskustva i resurse drugih donatora, uključujući bivše primaoce strane pomoći.

Takođe, ukazano je da će pomoć obuhvatati regionalne programe za suzbijanje negativnih uticaja, pogotovo u oblastima provjere ulaganja i digitalizacije.

“Programi će podržati stavove da ljudi svih meridijana zaslužuju vlast koja podržava otvoreno tržište ideja, transparentno i odgovorno upravljanje, jednak tretman za sve pred zakonom i mogućnosti građana da ostvaruju svoja prava bez straha od odmazde”, navedeno je u objavi State departmenta.

Takođe, navedeno je da će finansiranjem biti podržane mogućnosti za direktnu interakciju, kroz računarske, obrazovne, kulturne i druge regionalne programe koji omogućavaju razmjenu najboljih praksi i ideja.

Prijedlog State departmenta dio je budžeta koji je predložila Bijela kuća, a koji mora da odobri Kongres.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti