14.06.2024.
HomeSvijetAmeričke diplomate upozorile Bidena: Zbog Gaze gubimo arapski svijet za jednu cijelu...

Američke diplomate upozorile Bidena: Zbog Gaze gubimo arapski svijet za jednu cijelu generaciju

Administracija predsjednika SAD-a Joe Bidena primila je oštra upozorenja od američkih diplomata u arapskom svijetu da njena snažna podrška izraelskoj destruktivnoj i smrtonosnoj vojnoj kampanji u Gazi gubi “arapsku javnost za jednu cijelu generaciju”.

To je navedeno u diplomatskoj depeši u koju je uvid imao CNN.

Depeša naglašava duboku zabrinutost američkih zvaničnika zbog rastućeg bijesa protiv SAD-a koji je izbio ubrzo nakon što je Izrael pokrenuo svoje operacije protiv Hamasa, nakon napada te militantne grupe na Izrael 7. oktobra u kojima je, prema navodima izraelskih vlasti, poginulo preko 1.400 Izraelaca.

“Gubimo jako puno u ratu informisanja”, stoji u depeši američke ambasade u Omanu od srijede, navodeći razgovore s “širokim spektrom kontakata od povjerenja i trezvenih razmišljanja”.

Snažna američka podrška akcijama Izraela doživljava se, upozorava se u depeši, “kao materijalna i moralna krivica za ono što smatraju mogućim ratnim zločinima”.

Depešu iz ambasade napisao je drugi najviši američki zvaničnik u Muscatu i poslao, između ostalih, Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, CIA-i i FBI-u. Iako je to samo jedan telegram iz regionalne ambasade, on pruža jasan uvid u rast antiameričkog raspoloženja na Bliskom istoku.

Druga depeša koju je CNN dobio od američke ambasade u Kairu prenijela je Washingtonu komentar u državnim egipatskim novinama da je “okrutnost predsjednika Bidena i zanemarivanje Palestinaca premašila sve prethodne američke predsjednike”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti