01.03.2024.
HomeNovostiAmerička ambasada u BiH: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati...

Američka ambasada u BiH: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok on gura BiH u sukob

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, poručuju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini 28. decembra.

Dodik je dan ranije izjavio za Radio-televiziju Republike Srpske kako će taj bosanskohercegovački entitet proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik u BiH nametne zakon o imovini.

Predsjednik Republike Srpske, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nekoliko puta je u medijskim istupima najavljivao mogućnost da taj bh. entitet proglasi nezavisnost od BiH.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom, garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

“Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste”, navode iz Ambasade SAD za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Šta je izjavio Dodik?

Dodik je gostujući na RTRS rekao da će RS proglasiti nezavisnost “u svemu”.

“To znači novi finansijski sistem, pod kontrolom vlasti Republike Srpske i teritorija pod kontrolom vlasti RS”, kazao je Dodik za RTRS.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u šestomjesečnom izvještaju UN-u o trenutnoj situaciji u BiH, naveo da je Milorad Dodik sa svojim koalicionim partnerima u entitetskoj vlasti, preduzeo sedam konkretnih koraka ka neustavnom otcjepljenju ovog entiteta.

U izvještaju se ističe i da pobrojani koraci vlasti RS-a uključuju prijetnje otcjepljenjem ako visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini, te neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je u izvještaju pozvao međunarodnu zajednicu na preusmjeravanje, obustavu ili uslovljavanje finansiranja ovog bh. entiteta. Naveo je i da je neophodno nanovo podesiti sistem etničke podjele moći, uvođenjem principa demokratske jednakosti i nediskriminacije.

Inače, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koje je krivično djelo, Tužilaštvo BiH tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a.

Zapadne vojne snage mogu upotrijebiti silu “ako procijene da je sigurno i stabilno okruženje ozbiljno ugroženo, a postojeće sigurnosne strukture u opasnosti da se raspadnu”, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sud i Tužilaštvo BiH nadležni su na cijelom području BiH, a posebno za pitanja kao što su “pokušaj izmjene ustavnog poretka” što je regulisano državnim Krivičnim zakonom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti