Ambasada SAD-a reagirala na Dodikovo divljanje i skandalozne zaključke NSRS-a: Naš stav je jasan, podržavamo cjelovitu BiH

0

Ambasada SAD oglasila se povodom današnjih skandaloznih zaključaka koji su usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske a u kojima se čak poziva na razgovore o “mirnom razlazu” BiH.

“S obzirom na najnovija zbivanja tokom zasjedanja NSRS-a, čini se da je potrebno da ponovimo našu dobro poznatu politiku. Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene države s dva entiteta”, naveli su iz Ambasade.

Dodaju da Građani BiH zaslužuju vođe koji su predani reformama neophodnim za napredak na putu ka Evropskoj uniji i osiguravanju prosperitetnije budućnosti za sve građane.

“Vrijeme je da se bh. lideri posvete postizanju konsenzusa i odbace retoriku podjela i vraćanja unatrag”, stav je Ambasade.

Današnje zaključke NSRS-a osudili su brojni domaći zvaničnici i međunarodne organizacije, poput OHR-a.

“Narodna skupština RS-a smatra da je konačno došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom koje je integralni dio pravnog sistema BiH. Ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu“, stoji u jednom od skandaloznih zaključaka.