Dodik divlja i prijeti svima i svakome: Tužbama, referendumom, otcjepljenjem…

0

Predstavnici opozicije, izuzev poslanika SDS-a Nebojše Vuknovića, napustili su sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, a na kojoj se raspravlja o samo jednoj tački dnevnog reda, ocjena rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Sjednicu su napustili iz protesta jer smatraju da se s ovom raspravom degradira Narodna skupština.

Republika Srpska će tužiti visoke predstavnike zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, navedeno je u jednom od zaključaka koji su objavljeni na zvaničnoj stranici entitetskog parlamenta.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu RS-a da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su kršeći Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat.

Navodi se i to da Narodna skupština Republike Srpske smatra da je konačno došlo vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom koje je integralni dio pravnog sistema BiH.

Naglašeno je da ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu u skladu sa Poveljom UN-a koja garantuje svakom narodu pravo na samoopredjeljenje.

Krajnje je vrijeme da OHR bude zatvoren a odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH.