23.06.2024.
HomeNovostiAlbanci Preševske doline tražiće zajednicu albanskih općina u Srbiji: Ne tražimo ništa...

Albanci Preševske doline tražiće zajednicu albanskih općina u Srbiji: Ne tražimo ništa više od Srba na sjeveru Kosova

Albanci sa juga Srbije, koji žive u tri općine u Preševskoj dolini, odnosno u Preševu, Bujanovcu i Medveđoj, za mart najavljuju velike proteste, piše list albanske manjine u Švicarskoj LeCanton27.

Glavni zahtjev Albanaca u ove tri općine je formiranje zajednica albanskih općina po uzoru na najavljenu zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova. Prema tvrdnjama predstavnika Albanaca u ove tri općine, oni trpe strašnu diskriminaciju. Kao poređenje korister činjenicu da je u kosovskom parlamentu osigurano 20 mjesta za predstavnike Srba na Kosovu, kojih ima između 80 i 100 hiljada, dok istovremeno 140 hiljada Albanaca u Srbiji ima samo jednog predstavnika u parlamentu.

Za ovakvo stanje u kojem se nalaze Albanci iz ovog područja krive najviše službeni Beograd, ali i evropske institucije u Bruxellesu, za koje tvrde kako nisu zainteresovane da se uopće bave ovim pitanjem.

– Albanci u Preševskoj dolini su diskriminisani u svim sferama. Hoćemo reciprocitet, ne tražimo ništa više od Srba na Kosovu, izjavio je za LeCanton27 Šaip Kamberi jedini Albanac u srbijanskoj skupštini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti