Alarmantno u Tuzli: Sve više zdravstvenih radnika i mladih pozitivno na koronu

0

Epidemiološka situacija u Tuzli je pogoršana, pa je zbog toga u liječenju pacijenata zaraženih Covid-9 infekcijom povećan i broj zdravstvenih radnika. Menadžment UKC-a Tuzla donio je odluku da od 16. jula 2020 zatvori ulaz u trijažni punkt koji dolazi iz pravca Bulevara, stepeništem do kompleksa UKC-a Tuzla.

Pogoršana epidemiološka situacija

– Zgrada u kojoj se nalazi Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla u potpunosti je pretvorena u Covid bolnicu, a nabavljena je i nova oprema, kazao je direktor UKC Tuzla, prof.dr. Vahid Jusufović, te naglasio da se još uvijek može držati pod kontrolom situacija vezana za Covid-19. Kapacitet ove jedinice će biti proširen za ukupno 100 kreveta.

Prema riječima načelnika Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla prof. dr. Seada Ahmetagića, zbog pogoršanja epidemiološke situacije odlukom Kriznog štaba TK, još u februaru imenovana za Covid bolnicu.

– Zbog sve većeg priliva Covid pacijenata sa teškom kliničkom slikom i brojnim komorbiditetima, kao što du onkološki pacijenti ili pacijenti sa visokim pritiskom i šećernom bolesti pristupili smo povećanju kapaciteta bolnice. Želimo obezbijediti adekvatne uslove za najteže pacijente na način da im se suportivnom terapijom i i multidisciplinarnim pristupom pruži pomoć, kako ne bi došli do potrebe za respiratorom, jer poznato je preživljavanje na respiratoru 20 posto, kazao je prof. Ahmetagić, te pojasnio da su uz proširenje kapaciteta obezbijedil i novu medicinsku opremu.

– Covid bolnica raspolaže sa portabl respiratorim za naglo pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, monitorima za praćenje vitalnih parametara, puls oksimetrima koji mjere postotak kisika u krvi, a imamo i laboratorij za odeđene saturacije i elektrolite i krvene slike. U Covid bolnici imamo i aparate za hemodijalizu kako bi Covid pozitivni dijalizni pacijenti bili adekvatno zbrinuti, istakao je prof.dr. Ahmetagić.

Sve više mladih pozitivnih na koronavirus

Naglašava da je sve veći broj mlađih među Covid pozitivnim pacijentima.
U aktivnosti koje UKC Tuzla poduzima u cilju suzbijanja širenja Covid-19 pandemije uključene su sve organizacione jedinice ove ustanove i prostorije se pripremaju za prihvat pacijenata.

Radovi se izvode na izgradnji komunikacijskih koridora, između odjeljenja i operacionih sala, o postavljanju vanjskih i unutarnjih trijaža, te rekonstrukcijama prostorija kako bi se obezbijedili lakši pristupi sobama za izolaciju.

– Radi se o adaptacijama prostora Covid bolnice i radovi teku prema planu u predviđenom roku, istakao je Miralem Mešković iz Sektora za tehničke poslove.

Piše: Duška Rebić, Oslobođenje