14.07.2024.
HomeNovostiVeliki pad potražnje za novim automobilima u EU, ostaju nam bosanskohercegovački auto-otpadi

Veliki pad potražnje za novim automobilima u EU, ostaju nam bosanskohercegovački auto-otpadi

Potražnja za novim automobilima u EU izrazito je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije koronavirusa, a među zemljama s najvećim padom su Hrvatska, Španija i Italija, navodi se u izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), prenosi Tanjug.

Potražnja za novim automobilima u EU pada od marta, kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Građanima je ograničeno kretanje, a mnoge su kompanije zatvorene, uključujući i autosalone.

Najveći pad u aprilu

Najveći pad, za 76,3 posto, zabilježen je u aprilu, kada su restriktivne mjere bile na snazi od prvog do posljednjeg dana.

Ublažavanje mjera u maju zakočilo je silazni trend pa je tokom tog mjeseca potražnja smanjena za 52,3 posto, prenijela je Hina.

U junu su u 26 zemalja EU-a (bez Malte, za koju podaci nisu bili dostupni) registrovana ukupno 949.722 nova automobila, 22,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA.

Iako su autosaloni ponovo otvoreni, potražnja se u prošlom mjesecu nije u potpunosti oporavila, navode iz ACEA.

Dvocifren pad potražnje

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla, i to za 1,2 posto zahvaljujući novim vladinim podsticajima za kupovinu automobila s niskom emisijom štetnih gasova, uvedenim početkom juna.

Sva su vodeća evropska tržišta bilježila dvocifren pad potražnje, pri čemu je u Španiji i Njemačkoj potonula za trećinu, a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u junu, prema podacima ACEA, registrovano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti