17.06.2024.
HomeNovostiAkcija policije zbog lažnih dojava o namještenim utakmicama

Akcija policije zbog lažnih dojava o namještenim utakmicama

Tri osobe uhapšene su u Čajniču zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela prevara i pranje novca, a nakon kriminalističke obrade pušteni su na slobodu i protiv njih biće podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu o izvršenim krivičnim djelima.

U saopštenju iz MUP-a RS navodi se da su uhapšene osobe inicijala B.S. i M.R. iz Čajniča i M.K. iz Foče, trenutno nastanjen u Čajniču.

Tokom realizacije akcije utvrđeno je da su navedena krivična djela u vezi sa lažnim dojavama o namještenim sportskim mečevima, dodaje se u saopštenju.

“Na osnovu naredbe Osnovnog suda Foča izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste osumnjičena lica i tom prilikom su pronađeni i oduzeti: računar, tablet, više mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnica, isplatnica i evidencija koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, kao i automobil ‘Audi A6’, četvorocikl, oko 8.000 KM, poluautomatska puška takozvana ‘papovka’, osam ručnih bombi, oko 800 komada bojeve municije raznog kalibra i tri štapina”, ističe se u saopštenju.

Ove osobe uhapšene su u nastavku policijske akcije kodnog naziva “Vektor 1”, koju su realizovali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske po naredbi Osnovnog suda Foča, a uz kordinaciju Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Iz MUP-a RS apeluju na građane da ne vjeruju licima koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu tvrdeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je riječ o prevari.

“Izvršioci ovih krivičnih djela na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja obmanjujući tako ljude”, navodi se u saopštenju iz MUP-a RS.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, ove osobe pravile su naloge na društvenim mrežama “Facebook” i “Instagram”, putem kojih su se reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

Nakon što bi stupili u kontakt, obmanjivali bi ljude da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te bi oštećeni uplaćivali novac za klađenje na ime fizičkih lica u BiH.

Nakon izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih djela i dalje bi obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju dalje uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju da prijete i iznuđuju još novca.

Srna nezvanično saznaje da su osumnjičeni na ovaj način uzeli od oštećenih najmanje 100.000 KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti