Treći talas epidemije je u toku

0

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je u toku treći talas epidememije koronavirusa u Srbiji. “Treba pojačati pažnju, pritisak prema javnosti u smislu boljeg informisanja, a onda i primijeniti mjere predviđene zakonom”, kazao je Tiodorović za RTS.

Rekao je da o početku trećeg talasa govori rast broja oboljelih i umrlih zbog posljedica zaraze u regionu, a dodao je da je pogoršanje epidemiološke slike u Srbiji u prvoj polovini oktobra predviđeno.

Istakao je da se mislilo da će na pogoršanje epidemiološke slike uticati prije svega studenti i đaci, ali da veliki i mješoviti kolektivi poput “Jure” ponovo pokazuju karakteristike početka širenja infekcije.

Tiodorović je naveo da je, prema informacijama koje ima, utisak da se mjere prevencije širenja zaraze ne sprovode uglavnom u velikim gradovima, u Beogradu.

“U Nišu skoro nikoga nije bilo poslije 23.00, čak ni na nišavskom keju. Treba da budemo svjesni da je oktobar mjesec i miholjsko ljeto, pogodno za širenje virusa”, naglasio je on.

Govoreći o okupljanjima u predstojećoj sezoni slava, Tiodorović je kazao da treba živjeti sa virusom, ali da je potrebno čuvati svoje zdravlje te primenjivati epidemiološke mere i u takvim prilikama.