21.10.2024.
HomeSvijetMoldavija na referendumu izabrala evropski put, proruske snage poražene

Moldavija na referendumu izabrala evropski put, proruske snage poražene

Iako su u nedjelju u večernjim satima rezultati referenduma u Moldaviji ukazivali na to da većina građana ne želi da se evropski put države uvrsti u Ustav, preko noći je došlo do obrata.

Naime, prema podacima Centralne izborne komisije Moldavije, na osnovu 98,20 posto prebrojanih glasova, za uvrštavanje evropskog puta Moldavije u Ustav glasalo je 50,03 posto glasača, dok procenat onih koji su protiv ulaska u EU sada iznosi 49,97 posto glasova.

Kada je riječ o konkretnim brojevima, politiku ulaska u EU podržalo je 730.832 državljanina Moldavije, a protiv je bilo 730.088. Iako je još uvijek ostao određeni broj glasova koji se trebaju prebrojati, moldavski mediji ističu kako je prvenstveno riječ o biračkim mjestima u inostranstvu, tačnije u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetimo, na referendumu koji je organizovan paralelno s predsjedničkim izborima, od građana je zatraženo da odgovore na pitanje “Da li podržavate izmjenu ustava kako bi se Republika Moldavija pridružila Evropskoj uniji?”.

Prema prijedlogu koji je bio predmet glasanja, u ustav ove države bi se uključila obaveza ispunjenja uslova na putu ka članstvu u EU, a vladajuće partije su ga predložile zbog činjenice da proruske snage u Moldaviji jačaju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti