21.10.2024.
HomeNovostiKako građani preživljavaju i čega se sve odriču?

Kako građani preživljavaju i čega se sve odriču?

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, sindikalna potrošačka korpa je u septembru iznosila 3.131 marku. Ako se uzme u obzir da je prosječna plata hiljadu 387 maraka, a prosječna penzija 723 marke, postavlja se pitanje – kako građani preživljavaju i čega su se morali odreći?

Preživljam jer svaki dan razmišljam koliko mogu potrošiti. Tražim gdje da kupim jeftinije, a količine sam odavno smanjila, kaže osamdesetčetvorogodišnja penzionerka iz Banjaluke Rosa Divjak. Prisjeća se boljih vremena kada je mogla sebi mnogo više priuštiti. Žao joj, kaže, omladine što odlazi iz zemlje u potrazi za boljim životom.

„Moja penzija je oko 500 maraka, tu su i računi, ja to sve uklopim nekako. Onaj ko ima manje od mene, teško je.“

Građani su ogorčeni što poskupljenjima nema kraja.

A potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru pokrivena je sa 44 odsto prosječnom i nepunih 20 odsto minimnalnom platom. U Savezu samostalnih sindikata BiH traže uvođenje diferencirane stope PDVa i pomoć domaćim prizvođačima. Vlasti su, kažu, zakasnile sa svim sistemskim mjerama.

LEJLA ČAUŠEVIĆ, Savez samostalnih sindikata BiH

„Nažalost najveći broj građana u BiH preživljava. Ne živi normalno, prihvatljiv i dostojanstven život, već isključivo preživljava.“

U Pokretu potrošača su izračunali da četvoročlana porodica za hranu mjesečno troši 1.400 maraka ili jednu prosječnu platu. A gdje su ostali troškovi. Za mjesečnu potrošačku korpu nisu dovoljne ni dvije prosječne plate ni pet minimalnih.

МARIN BAGO, predsjednika UDruženja potrošača “Fortuna”

“Jedna prosječna plata samo za hranu. Taj primjer nemamo u okruženju. U Njemačkoj 30 odsto jedne prosječne plate ide na hranu. Odričemo se se svega i svačega. Odričemo se obrazovanja, kulture, sporta, higijene.“

Koliko je srozan životni standard građana pokazuje i analiza ekonomiste Faruka Hadžića. On je izračunao da su građani za 100 maraka prije tri godine mogli da kupe 28 litara mlijeka, 25 kilograma brašna, 36 kilograma šećera više nego u ovoj godini. To se događa, zaključuje, kada se na vrijeme ne bori protiv inflacije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti