18.10.2024.
HomeNovostiSlično se sličnom raduje: Musk donirao Trumpu 75 miliona dolara, postao njegov...

Slično se sličnom raduje: Musk donirao Trumpu 75 miliona dolara, postao njegov najveći donator

Američki biznismen Elon Musk donirao je u periodu od tri mjeseca oko 75 miliona dolara grupi za podršku republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, čime je postao jedan od njegovih najvećih donatora.

Grupa America PAC (Komitet za političku akciju), koja se fokusira na mobilizaciju birača u državama u kojima su birači podijeljeni između republikanaca i demokarata – tzv. neopredjeljenim državama koje bi mogle da odluče o ishodu izbora, potrošeno je oko 72 miliona dolara u periodu od jula do septembra, stoji u izveštajima podnijetim Saveznoj izbornoj komisiji, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

end of list

To je više od bilo koje druge PAC grupe koja se fokusira na mobilizaciju republikanskih birača. Musk, koji je ranije izjavljivao da je glasao za demokrate, u ovoj kampanji je napravio oštar zaokret ka desnici i sada otvoreno podržava kampanju Donalda Trumpa.

Ekskluzivni klub

Ranije ovog mjeseca objavljeno je da je Musk godinama tajno finansirao konzervativnu političku grupu, mnogo prije nego što je javno podržao Trumpa, piše Guardian.

Musk je u julu obećao da će finansijski podržati Trumpovu kampanju, a ranije ovog mjeseca pojavio se sa republikanskim predsjedničkim kandidatom na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, državi koja se smatra ključnom državom i za Trumpa i za demokratsku kandidatinju Kamalu Harris u utrci za Bijelu kuću.

Muskove donacije grupi America PAC uvele su ga u ekskluzivni klub republikanskih mega-donatora, na kojoj prednjače bankarski mogul Timothy Mellon i kazino-milijarderka Miriam Adelson.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti