19.09.2024.
HomeNovostiStrujni udar na Balkanu: BiH, Hrvatska, Crna Gora i Albanija bez energije,...

Strujni udar na Balkanu: BiH, Hrvatska, Crna Gora i Albanija bez energije, samo Srbija imala struju

Oko sat vremena u petak u podnevnim satima cijela regija je bila bez struje.

Nezapamćen kolaps dogodio se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji.

Do pada elektroenergetskog sistema došlo je do debalansa u prenosnoj mreži Elektroprijenosa BiH, saznaje portal Istraga. 

Balansiranje energije vrši NOS BiH. Prema informacijama Istrage, NOS nije dobro predvidio potrebnu količinu energije tako da se pojavio manjak koji je izazvao kolaps u prenosnoj mreži.

Kao posljedica toga – oba bloka Termoelektrane Tuzla su iskočila i ugašena su. Bez nove energije ne mogu biti pokrenuti.

Do pada elektroenergetskog sistema došlo je do debalansa u prenosnoj mreži Elektroprijenosa BiH. Balansiranje energije vrši NOS BiH. Prema informacijama @IstragaB , NOS nije dobro predvidio potrebnu količinu energije tako da se pojavio manjak koji je izazvao kolaps u prenosnoj…

Nešto ranije je “Slobodna Bosna” kontaktirala direktora Elektroprivrede BiH Sanela Buljubašića koji je rekao da problem nije do Elektroprivrede, te da pokušavaju utvrditi u čemu je problem.

Samo Srbija imala struju

Od svih zemalja u regiji, samo Srbija je prošla bez problema sa napajanjem električnom energijom.

Skoro cijelo područje Crne Gore je bez struje, saopćeno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Kako je navedeno u kratkom saopćenju na Facebook stranici CEDIS-a, problem je ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

U istom problemu su bili i u Albaniji. Kako javljaju albanski mediji, došlo je do kvara na visokonaponskim vodovima, no razlog nestanka struje još se ne saopćavaju iz nadležnih institucija.

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sistema radi analizu sa operatorima sistema susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sistema izvještava da na mreži nema oštećenja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti