20.09.2024.
HomeSvijetKorona skratila životni vijek u Americi za najmanje godinu dana

Korona skratila životni vijek u Americi za najmanje godinu dana

Prosječni životni vijek u SAD-u skraćen je za godinu tokom prve polovine 2020. godine, kada je pandemija korona virusa dovela do prvog vala smrtnih slučajeva, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Najviše su pogođene manjine, pa je tako životni vijek Afroamerikanaca skraćen za gotovo tri, a pripadnika hispano zajednice za skoro dvije godine, pokazuju preliminarne procjene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Tanjug.

„To je ogroman pad. Morate da se vratite sve do Drugog svjetskog rata, u četrdesete, da biste pronašli takav pad”, rekao je Robert Anderson, koji je zadužen za statistiku u CDC-u.

Drugi zdravstveni eksperti ocjenjuju da novi podaci o životnom vijeku pokazuju duboke posljedice COVID-19, ne samo kada je riječ o smrtnim slučajevima zbog zaraze, već i zbog srčanih bolesti, raka i drugih bolesti.

‘Očekujem da bude još gore’

„Ono što je nevjerovatno kada je riječ o tim brojkama je što se one odnose samo na prvu polovinu godine. Očekujem da budu još gore“, ističe Kirsten Bibbins-Domingo, zdravstveni istraživač i dekan na Univerzitetu Kalifornija u San Franciscu.

Već se zna da je 2020. godina bila najsmrtonosnija u američkoj historiji, sa više od tri miliona smrtnih slučajeva.

U prvoj polovini prošle godine, ukupni životni vijek Amerikanaca bio je 77,8 godina, što je pad za jedan posto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Za muškarce, prosjek je bio 75,1 godinu, a za žene 80,5 godina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti