VIDEO podsjećanje – novi srpski patrijarh pjeva četničke pjesme: Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi

0

Novi patrijarh SPC-a Porfirije, do danas mitropolit zagrebačko-ljubljanski osvanuo je prije pet godina na video snimku, kako u zanimljivom društvu pjeva četničku pjesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću, ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata.

Snimak je navodno nastao prije pet godina u Chicagu.

Na spornoj snimci koja je objavljena na svi  vodećim  portalima u Hrvatskoj, vidi se mitropolit sa grupom pravoslavnih svećenika, predvođenim ocem Vojislavom Bilbijom, kako pjevaju pjesmu u kojoj veličaju četničkog vojvodu iz Drugog svjetskog rata.Na početku snimke Porfirije kaže ‘to je naša pjesma’ i smješka se dok Vojislav Biblija objašnjava kako ‘im je bilo teško kada su se povlačili preko Pađena, morali su ostaviti sve, bilo ih je 10-15 hiljada’, a zatim su zajedno zapjevali četničku pjesmu ‘Što se ono na Dinari sjaji’.

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, u razgovoru zatportal tada je kazao kako se na snimci jasno vidi da je mitropolit prestao pjevati kada je nastupio stih koji veliča četničkog vojvodu, dodajući kako je Porfirije ‘častan čovjek koji apsolutno ne pripada krugu kojiveliča zločinačku ideologiju i pokrete’.

Episkop Porfirije Perić, ranije, za Večernji list priznao je da je pjevao pjesmu, ali ne i stih u kojem se spominje ‘Đujićeva kokarda’.

‘Prije pet godina bio sam gost u Chicagu, u Istočnoameričkoj eparhiji, a imao sam seriju duhovnih predavanja i baš sam se u tome američkom kontekstu trudio govoriti kršćanskije i duhovnije nego inače. Nakon liturgije održani su ručak i zabava, a rekao sam o. Voji Bilbiji da otpjeva ‘našu pjesmu’, misleći na ‘Tamo daleko’. (Iz video priloga vidljivo je kako Porfirij Perić ne govori istinu op. S.B.). On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio’, izjavio je Porfirije, pojasnivši kako je inicijator akcije protiv njega srbijanska desnica koja nije zadovoljna njegovim izjavama o Vojislavu Šešelju.

“Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi”, kaže sporni stih, a teško je procijeniti je li Porfirije zaista, kako tvrdi, prestao pjevati.

Pop Momčilo Đujić četnički je vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici jedan od najvećih pokolja napravili su u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1.oktobra 1942. zvjerski poklali 95 civila.