U BiH tokom 2020. godine kupljeno 150 službenih putničkih automobila: Ti meni Audi, ja tebi tender

0

Institucije i javna preduzeća u Bosni i Hercegovini su 2020. godine, tokom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, potrošile gotovo pet miliona maraka za kupovinu 150 službenih putničkih vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila.

Tokom 2020. godine objavljeno je 366 tendera za nabavku 876 vozila svih vrsta za javna preduzeća i državna tijela procijenjene vrijednosti veće od 44 miliona maraka, pokazuju podaci koje prikuplja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Ukupna vrijednost svih završenih tendera je gotovo 22 miliona KM.

To je dvostruko manje nego 2019. godine. U prošloj godini institucije i javne kompanije raspisale su manje tendera nego ranijih godina ali je vrijednost najluksuznijih putničkih službenih automobila ostala slična.

Tenderima je u 2020. godini nabavljeno ukupno 478 vozila svih vrsta – putničkih, teretnih, poljoprivrednih, autobusa, vozila hitne pomoći, vatrogasnih i policijskih vozila. Prosječna vrijednost vozila je viša od 46.000 KM.

Prosječna cijena 150 putničkih vozila nešto je smanjena u odnosu na godinu prije i za 2020. je iznosila više od 33.000 KM. U zbir od 150 putničkih vozila nije uračunato 50 automobila kupljenih za ratne vojne invalide u Federaciji.

Najskuplje putničko vozilo u 2020. godini kupila je Agencija za osiguranje Republike Srpske po cijeni od 114.957 KM bez PDV-a, a posao je zaključen sa kompanijom “Audi centar Banja Luka” koji je ujedno i jedini ponuđač.

Iz Agencije za osiguranje nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH koji automobil su kupili.

Tražene dimenzije vozila bile su u rasponu od tek po dva centimetra zbog čega je ova nabavka označena u Bazi službenih automobila. Novinari BIRN-a BiH koji prate nabavke automobila izdvajaju tendere koji prema ranijim mišljenjima Ureda za razmatranje žalbi, koje se odnose na tendere, i izvještajima revizora mogu ograničiti konkurenciju.

Osim automobila Agencije, četiri od pet najskupljih automobila tokom 2020. godine nabavljeno je nakon početka pandemije.

Problem jednog ponuđača nastavljen i u 2020. godini

Najveći broj izdvojenih tendera tokom 2020. godine bio je zbog usko postavljenih specifikacija. Stručnjaci za javne nabavke godinama upozoravaju da usko postavljanje specifikacija može ograničiti konkurenciju. Podaci Baze službenih automobila pokazuju da se na gotovo polovinu svih tendera tokom 2020. godine javio samo po jedan ponuđač.

Aleksandar Draganić, stručnjak za javne nabavke, vidi “kartelsko ponašanje” autokuća odnosno zastupnika pojedinih autoproizvođača u BiH.

“Dok god oni imaju tendenciju da se dogovaraju, teško da koji mehanizam može efikasno i efektivno zaustaviti postojeće negativne prakse”, kaže Draganić, koordinator za istraživanja i razvoj politika iz Agencije za razvoj preduzeća Eda.

Najviše tendera tokom 2020. godine dobila je firma “Guma M” Mostar – 20  tendera ukupne vrijednosti veće od 1,2 miliona KM. U šest nabavki “Guma M” bila je jedini ponuđač. Za BIRN BiH iz kompanije “Guma M” Mostar kazali su da su firma sa 220 zaposlenih te kako prodaju oko 2.000 vozila godišnje.

“Samo osam posto prihoda nam je država”, rekli su iz ove kompanije nakon upita o uskim specifikacijama i tenderima u kojima su jedini ponuđač.

Kompanija “MRM Export Import” i njihova podružnica u Mostaru imaju ukupno 19 sklopljenih ugovora u 2020. godini, a od tog broja u najmanje 13 ugovora ili 72 posto slučajeva pojavljuju se kao jedini ponuđač. Ukupna vrijednost poslova ove kompanije je oko tri miliona KM.

Iz kompanije “MRM Export Import” nisu odgovorili na upite BIRN-a BiH.

Ovoj kompaniji dodijeljen je navrijedniji pojedinačni tender protekle godine. Granična policija je 28 automobila platila 1,8 miliona maraka.

Manje tendera, njih 13, dodijeljeno je kompaniji “Lada auto” Banja Luka, ali je vrijednost nabavki iznosila 2,4 miliona KM. U najmanje osam slučajeva od ukupno 13 ugovora, oko 60 posto, kompanija “Lada auto” Banja Luka bila je jedini ponuđač.

Iz kompanije “Lada auto” Banja Luka nisu odgovorili na upit.

BIRN BiH je do sada prikupio i unio podatke o više od 11.000 vozila koje koriste sve institucije i javne kompanije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini od kojih je više od 6.000 putničkih vozila. Prosječna cijena kupljenog službenog putničkog vozila u BiH je 42.000 KM.

Baza službenih automobila također sadrži podatke o više od 13 miliona maraka troškova na vozni park tokom 2020. godine. Većina je potrošena na gorivo, a ostakak najčešće na održavanje i servis te gume.

Nastavak teksta čitajte ovdje.