21.06.2024.
HomeNovostiStranke ujedinjene samo kada gledaju svoj interes, zajedno krše Zakon o finansiranju

Stranke ujedinjene samo kada gledaju svoj interes, zajedno krše Zakon o finansiranju

Dok nas bombarduju dnevno-političkim nadmudrivanjima, na užarenoj političkoj sceni sve stranke u našoj zemlji su ujedinjene onda kada gledaju svoj ineteres. Naime, svi ujedinjeno krše Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH. Ovo je navedeno u Izvještaju o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine najavljuje – pokrenut će postupak protiv 47 političkih stranaka.

Političke partije ne vode pravilno finansijske knjige. Dobijaju novac iz zabranjenih izvora. Ne podnose finansijske izvještaje. Tako njih 47 u Bosni i Hercegovini ne poštuje zakone koje su donijeli i napisali. Na grafici smo prikazali samo najveće političke partije iz cijele zemlje. Međutim, manja ili veća politička partija – razlike nema.

Pregledom godišnjih finansijskih izvještaja za 2021. godinu, utvrđeno je da je 47 političkih stranaka prekršilo više članova Zakona o finansiranju političkih stranaka Bosne i Hercegovine.

Trendovi su svake godine isti. Upozoravaju u Transparensi internešnalu BiH. Ukazuju na nepravilnosti.

SRĐAN TRALJIĆ, Transparency international BiH

“Ono što je za nas značajno, da se prvo po prijavama koje je podnosio TI BiH, u ovim izvještajima navodi da je CIK izrekao određene sankcije zbog zabranjenih priloga koje su primale političke stranke, prvenstveno od preduzeća koje posluju sa institucijama izvršne vlasti, odnosno dobijaju tendere, posluju sa državom. Ne bi smjeli, ali to neki i dalje rade.

Kazne, sankcije postoje. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine često se odluči i na ove mjere, ali političke stranke i dalje nastavljaju sa kršenjem Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH.

SRĐAN OSTOJIĆ, Koalicija „Pod lupom“

“Političke partije ne shvataju dovoljno ozbiljno koliko je finansijska disciplina, pogotovo kada je utrošak sredstava i prikazivanje tih sredstava kroz izvještaje bitno, tako da se vraćaju tim kaznama. Tako da postavlja se pitanje da li je možda potrebno i preispitati tu kaznenu politiku, da li kazne imaju dovoljno odvraćajući karakter za političke subjekte, da oni u budućnosti ne budu oopet prekršioci zakona na taj način.”

Zajedno i vladajuće političke stranke i opozicione. Ujedinjene. Ne poštuju pravila.

ŽELJKO RALJIĆ, analitičar

“Dakle, zajedničko im je da podjednako krše zakon. Zakon o finansiranju političkih stranaka je prekršen. I od toga se ne mogu oprati. Ja ne znam koje su od tih odluka postale pravosnažne, ali je činjenica da svi problemi u Bosni i Hercegovini i dolaze upravo iz političkih partija.”

Političke stranke finansiraju se iz budžeta svih nivoa vlasti, odnosno novcem građana Bosne i Hercegovine. U 2023. godini političkim subjektima isplaćeno je više od 20 miliona maraka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti