02.05.2024.
HomeSportZvanično: Sergej Barbarez novi selektor BiH

Zvanično: Sergej Barbarez novi selektor BiH

Nekadašnji proslavljeni reprezentativac BiH, Sergej Barbarez (52) novi je selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Potvrda da legendarni Mostarac sjeda na užarenu klupu “zmajeva“ stigla je danas u Sarajevu nakon sjednice Izvršnog odbora, a od 17 sati će se medijima obratiti predsjednik Fudbalskog/Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković koji je još juče najavio konferenciju za medije na kojoj će tema bio novi selektor.

Podsjetimo, iz bh. kuće fudbala je ove sedmice potvrđeno da Savo Milošević više neće obavljati dužnost selektora nakon što “zmajevi“ kroz baraž nisu uspjeli da izbore plasman na Evropsko prvenstvo. Istog dana prostrujala je vijest da će njegov nasljednik biti Sergej Barbarez, koji je već odavno želja navijača. Legendarni fudbaler je sve začinio objavom na društvenim mrežama stavivši fotografiju uz natpis „Nastavit će se“, čime je praktički potvrdio da stiže na užarenu klupu.

Ono što je zanimljivo jeste da će ovo Barbarezu biti trenerski angažman. Za reprezentaciju BiH je debitovao 14. maja 1998. godine protiv Argentine, a posljednji susret odigrao je 7. oktobra 2006. godine u Moldaviji. Ukupno je upisao 47 nastupa i postigao 17 golova. Igračku karijeru je počeo u Veležu, a onda je otišao je u Njemačku gdje je igrao za Hanover, Union Berlin, Hansu, Borusiju Dortmund, HSV i Bayer Leverkusen.

Barbarez je čak peti selektor BiH u posljednjih 16 mjeseci. Milošević je prošlog septembra naslijedio Mehu Kodru, koji je vodio “zmajeve“ na svega dvije utakmice. Prije njega nešto više se na klupi zadržao Faruk Hadžibegić. Bivši reprezentativac Jugoslavije vodio u bh. fudbalere na četiri utakmice, a u junu prošle godine kada se razišao sa Savezom. Serija otkaza počela je posljednjeg dana 2022. godine kada nije dogovoren produžetak saradnje sa Ivajlom Petevom, koji je vodio reprezentaciju BiH na 20 utakmica. Imenovan je u januaru 2021. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti