18.05.2024.
HomeNovostiKuda ide BiH?

Kuda ide BiH?

Iako koalicioni partneri u vlasti na nivou BiH održavaju sastanke i šalju opimistične poruke da je razgovor otvoren i evropski put BiH prioritet – u praksi druga priča. Sjednice se održavaju, ali bez zakona na dnevnom redu, a stavovi i ciljevi partnera u vlasti – nikada dalje. Analitičari smatraju- da su posljednja dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, samo još više pokazala podijeljenost i nemogućnost zauzimanja jedinstvenog stava o ključnim pitanjima u državi. Koalicija na državnom nivou- vremenom postaje svrha sama sebi, jer vlast ne razmišlja o građanima, nego o tome- kako što duže ostati na vlasti.

Posljednja dešavanja negativno utiču na stabilnost partnerstva nekoliko stranaka koje su dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. Kroz djelovanje od samog formiranja jasno je da to i nije bila klasična koalicija već dogovor koji za cilj ima pojedinačne interese aktera u vlasti, smatraju analitičari. Stoga ne čudi da izostaju konkretni zakoni.

DANIJEL VIDOVIĆ, politolog

Ja sam nedavno u šali izjavio da mi svi ovi sastanci, ponajprije sastanci kroz proteklu godinu bez ikakvih rezultata izgledaju kao američki film “Beskrajni dan”. Stalno se vrtimo u istoj matrici a nikako nema izlaza i nekog konstruktivnog dogovora koji će se pretočiti u zakonsko rješenje

Da koalicija ne postoji u onom smislu u kojem bi trebala, te da ne donosi ništa građanima, smatra i novinarka Rubina Čengić. Čengić dodaje da političari nemaju realan dodir sa građanima koji jedva preživljavaju od plate, dok ne donose zakone koje od njih očekuju oni koji su ih birali. I one usvojene “krojili” su po svojoj mjeri.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka 

Ja bih se usudila kazati da je ta “koalicija na državnom nivou” ili vlast na državnom nivou s vremenom polako postaje svrha sama sebi. To je ejdna nevelika grupa ljudi koja ima ogromna primanja a velike beneficije na različite načine. žive u nekom svom balonu u kojem su svi u tim lijepim odijelima, sa vozačima, sekretaricama, savjetnicima i vrlo uvaženi. A zapravo građani nemaju apsolutno nikave koristi od toga.

Za pojedine analitičare nije to ništa novo. Stara priča dobro uigranih igrača. Dok obećavaju evropsku Bosnu i Hercegovinu ujedinjeno koračaju, ali u različitim smjerovima i ka različitim ciljevima. Daleko od onog što donosi obećani prosperitet i jedinstvo.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

Pa oni su oduvijek imali različite ciljeve i neke stavove poput osnovnog pitanje Bosne i Hercegovine kao države. Stvaranja jednog društvenog ambijenta u kojem ćemo se svi osjećati ravnopravno. Još uvijek imamo tendencije da se osporava državnost Bosne i Hercegovine i to se znalo to nije ništa novo.

Različito djeluju i u onoj oblasti koja ih deklarativno sve veže, a to je evropski put BiH. Vidimo da se niko ne bavi stvarima koje bi stanovnike BiH primakli toj Evropskoj uniji u kojoj bi živjeli po evropskim standardima, a onda i sa evropskim platama.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka

Poput lakših putovanja, jeftinijeg slanja para, recimo, iz inostranstva u BiH lakšeg izvoza robe, kraćeg čekanja na granicama itd. Dakle ništa ova vlast ne radi što je u interesu građana.

Možda i ne treba da čudi trenutno stanje ako se realno pogleda šira slika i kaže naglas, ono što je jasno svima još od uspostavljanja koalicije, a to je da svi zastoji i nadmudrivanja među njima su samo način da se ostane što duže na vlasti. Pitanje je i gdje bi većina njih bila, kada bi se došlo i u BiH vrijedili zakoni kakvi su u Evropskoj uniji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti