18.05.2024.
HomeNovostiŠmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štite integritet izbornog procesa.

 

 

– U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine – navodi se.

Šmit je pozvao Parlament BiH da usvoji preporuke u formi zakona.

Navodi se da izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

 

Istaknuto je da ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE, te o nadležnostima CIK-a BiH, o kojima se ne može pregovarati.

– Nudim saradnju domaćim političarima. Želim podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila

Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa – zaključuje visoki predstavnik Šmit.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti