03.05.2024.
HomeNovostiAmerička ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani...

Američka ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu

Iz Američke ambasade u BiH saopšteno je da “Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu”.

“Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerirati”, saopšteno je iz Američke ambasade.

Iz Ambasade kažu da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u bi se, kako navode, uskratila osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

“Bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto.

“Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji”, istakli su iz Ambasade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti