21.06.2024.
HomeNovostiTrakavica oko izmjena Izbornog zakona se nastavlja - gdje će nas to...

Trakavica oko izmjena Izbornog zakona se nastavlja – gdje će nas to dovesti?

Čini se da se na ultimatum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o usvajanju novog izbornog zakona i protjerivanju međunarodnih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine- niko i ne obazire. Visoki predstavnik Kristijan Šmit odlučio je da Centralna izborna komisija BiH ostaje u trenutnom sastavu. Istovremeno, Dodik najavljuje entitetski izborni zakon. Da li će ovim otvoriti novi proces pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika ili natjerati parlamentarce da usvoje novo zakonsko rješenje? 

Aktuelni saziv Centralne izborne komisije ostaje do 2027. godine. Ovo je odredio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit posljednjom izmjenom Izbornog zakona. U tišini i bez mogućnosti izmjene nametnutog.

“Ono na čemu je on insistirao je sigurnost mandata kada se već neko uvede u mandat, a i stalnost izbornih komisija. Bilo bi potpuno neprimjereno i u suprotnosti sa standardima i Venecijanske komiisje da se članovi komisije mijenjalu u izbornoj godini ili političkom voljom. insistira se na tome da ta tijela budu stabilna”, pojašnjava predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić. 

Odluke visokog predstvanika se moraju poštovati, izričit je predsjednik NiP. Iako bi članove CIK-a rado zamijenio, jer smatra je CIK političko tijelo.

“Sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, članova različitih stranaka i ne mislim da, ako je to odluka Šmitova, da je to dobra odluka, ali poštujem Šmitove odluke”, kaže predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. 

Odluke ne želi poštovati predsjednik Republike Srpske, te je dao rok: osam dana da Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona.

Istekao je rok koji je predsjednik RS Milorad Dodik dao strankama Trojke i HDZ-u BiH da sazovu sjendice oba doma PS BiH i usvoje nove izmjene Izbornog zakona kojim bi se poništile one koje je nametnuo Kristijan Šmit. Do danas sjednica nije sazvana.

Sudeći prema izjavama pojedinih parlamentaraca, rok se može pomjeriti samo da se ne poštuje nametnuto. Političari su ti koji moraju donositi zakon, a Paralament BiH je institucija u kojoj se usvajaju zakoni, podsjećaju parlamentarci. Opozicija postavlja pitanje: zašto ranije nisu radili svoj posao?

“Mi još uvijek nudimo razgovor, mi još uvijek nudimo dogovor i mi smatramo i mislimo da je to nešto što je ključ. Da sami samostalno donesemo odluke, uključijući i Izborni zakon”, navodi izaslanik u Klubu Srba u PSBiH (SNSD) Radovan Kovačević. 

“Postavlja se pitanje kako se ovo može riješiti a da nemamo krizu. Vrlo jednostavno. Usvoji se Izborni zakon”, kaže glavni tajnik PDP-a Nenad Vuković. 

“Pitanje je kako će se to sve dalje odvijati, to nametanje i kakve će biti posljedice. Ne možemo govoriti o obrnutoj tezi. Evo vi ne radite to, pa ćemo mi raditi vaš posao. To je naš posao i naša nadležnost”, ističe zamjenik predsjedatelja ZD PSBiH (HDZ BiH) Marinko Čavara. 

Dodik ide korak dalje, pa najavljuje usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske do 20 aprila, te da će izbore za lokalni nivo provesti po donesenom entitetskom zakonu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti