07.05.2024.
HomeSportMalverzacije na pomolu: Košarkaški savez BiH od Vlade TK traži 100.000 KM

Malverzacije na pomolu: Košarkaški savez BiH od Vlade TK traži 100.000 KM

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine od Vlade TK, odnosno resornog ministarstva, traži oko 100.000 KM za refundiranje troškova boravka i organizacije reprezentativne utakmice sa Francuskom, javlja bhbasket….

Takvu drskost rijetko je ko pokazao jer je reprezentativna utakmica bila komercijalnog karaktera (cijena ulaznica 20 KM) na kojoj je već zarađeno oko 100.000 KM.

Na koji to način Košarkaški savez BiH smatra da se treba trošiti javni (budžetski) novac?

Koliko znamo prema Zakonu o sportu TK, kantonalna izvršna vlast nije u obavezi da finansira državne reprezentacije. To su obaveze viših nivoa vlasti. No, vođeni dobrom praksom, gostoljubivošću kakva krasi Tuzlu i Tuzlanski kanton, zažmiri se na jedno oko i mnogobrojnoj delegaciji KS BiH obezbijedi se sve – osim ptičijeg mlijeka.

Sada su im, izgleda, ambicije porasle, pa javnim novcem iz TK žele obezbijediti svoje plate do novembra kako bi preko ljeta bili u debeloj hladovini, onako kako su i naučili, do utakmice sa Hrvatskom. Tih 100.000 KM sigurno se neće uložiti u neke razvojne projekte, nego isključivo za plate uposlenika Saveza i pridruženih članova koji, vjerovali ili ne, organizuju tzv. Media day bez da su ikome poslali poziv, koji ne nađu za shodno da novinarima iz Tuzle i Tuzlanskog kantona pošalju link za akreditiranje, pa se dogodilo da kolega sa državne televizije nema akreditaciju.

Za sedam dana boravka u Tuzli, Nikoziji i Tuzli nije sročena suvisla informacija za medije, ali jeste po povratku u Sarajevo kada su populistički napisali/o tekst kako bi diskreditirali najčitaniji regionalni košarkaški portal i potpisnik ovih redova koji je glavni i odgovorni urednik.

Prema našim informacijama Vlada TK će podržati KS BiH na nekoj od narednih sjednica, ali ne sa željenih 100.000 KM.

Ma koliko dobio novca KS BiH od Vlade TK ćemo tražiti aplikaciju na koji način su opravdana sredstva i to stavku po stavku. Pa da vidimo ko to voli Bosnu i Hercegovinu u sebi, a ko voli sebe u Bosni i Hercegovini, odnosno reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Pored Vlade TK, ispitat ćemo i koliko će KS BiH novca dobiti od Grada Tuzla – stavka po stavka – jer je i to javni novac i da li lokalna samouprava može po bilo kojem osnovu finansirati sport na državnom nivou dok, recimo, zbog tričavih par hiljada maraka u Tuzli više nemamo ženskog rukometnog kluba.

Nadalje KS BiH je imao i sponzore iz Tuzle i Tuzlanskog kantona i to javna preduzeća. Pa šta su mislili? Da će za sedam dana iz Tuzle i TK odnijeti 300.000 KM, a da će nas i dalje doživljavati kao neprijatelje.

Tuzli i Tuzlanskom kantonu mora se vratiti dostojanstvo. Ako KS BiH ima sve plaćeno, izuzev ptičijeg mlijeka, onda ni utakmica ne trebaju više biti komercijalnog karaktera i neće se ulaznice prodavati prvo na korzu, a potom u kantonalnom savezu bez da su numerisana sjedišta i da se na kraju precizno ne zna koliko je ulaznica prodato. I to treba utvrditi poreska inspekcija. Koliko je prodatih ulaznica, a vidimo da je bilo cca. 6.000 ljudi u Mejdanu, a koliko je poreza uplaćeno ili će biti plaćeno.

Čekamo odluku Vlade TK, a onda i pravdanje utroška sredstava KS BiH. Bude li ikakvih naznaka o malverzacijama službeno ćemo obavijestiti budžetsku inspekciju i finansijsku policiju, pa i SIPA-u. Obećavam/o! Jer više neće da može!

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti