20.05.2024.
HomeNovostiTužna raspolućenost, ili kako Dodik glumi državnika: Do podne bi u EU,...

Tužna raspolućenost, ili kako Dodik glumi državnika: Do podne bi u EU, a popodne sa Rusijom i Kinom u BRICS

Iako je sasvim jasno da entitet ne može biti dio međunarodnih organizacija, predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da ako RS bude u mogućnosti, ona će bez oklijevanja tražiti da bude dio BRICS-a. Rekao je da će “reprezentacija RS ići na sportske igre BRICS-a u Kazanju.

– Pripremamo naše selekcije koje će učestvovati na tim igrama. To su igre koje su se odvijale i do sada, ideja je da učestvuje BRICS. Mi smo dobili pozivnicu. To nema ništa protiv BiH, Velika Britanija ima nekoliko reprezentacija, zašto ne bi mogli i mi – naveo je Dodik.

Istakao je da kontinuitetu razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Itekako je važno to za RS, da se spozna njena pozicija, da se pridobije solidarnost za otvorena pitanja, koja mogu da pomognu, da se na ekonomskom planu dogovore ekonomski projekti, kao što je bila potreba izgradnje gasovoda od Bijeljine do Banje Luke, gdje nismo našom krivicom zasutavljeni na tom polju, spriječili su nas Sarajevo i Bošnjaci. Da smo to učinili, od onda kada smo tražili, Banja Luka bi bila gasni centar. Imali bi jeftin gas, išli smo na to da dogovorimo stabilnu cijenu. Nas su spriječili, napravili nam ozbiljnu ekonomsku štetu. Grijanje u Beogradu je jeftinije nego u Banjoj Luci, jer se griju na gas – kaže Dodik.

Rekao je da je Federacija BiH. neprijateljski nastrojena prema Rusiji, što u Rusiji i znaju.

– Zbog našeg stava, im nije povećana cijena gasa. Da smo mi imali dovoljne količine gasa, mogli smo da izgradimo dvije gasne komore, cijenu koja je niža, jer neko u Sarajevu smatra da Srbima to ne treba – kaže Dodik.

Dodik ističe da je “Putin jedan od najvažnijih ljudi svijeta.”

– Razgovorali smo o položajima RS i odnosima na Balkanu, ali i o problemima Ukrajine, Evropskoj uniji, ali i Americi. Ovo je bio jedan od razgovora na najvišem strateškom nivou, nema u sebi nikakvu poruku koja bi trebala da ugrozi situaciju. Jedna mala RS sa milion i po stanovnika okružene NATO-om, EU, mala RS koja nema stolicu u UN-o, mala RS po obimu svojih politika, jer to je jedna ulica u Moskvi ako ne i manja uspjela je da se probije na scenu i da razgovara sa ljudima – kazao je Dodik.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti