20.05.2024.
HomeNovostiMeđuvršnjačko nasilje - Kako se izboriti sa jednom od najvećih pošasti današnjice?

Međuvršnjačko nasilje – Kako se izboriti sa jednom od najvećih pošasti današnjice?

Tuzlanski kanton ožujak je proglasio mjesecom borbe protiv međuvršnjačkog nasilja, tijekom kojeg će osnovnoškolci i srednjoškolci sa svojim nastavnicima i profesorima provoditi brojne aktivnosti kojima žele ukazati da je međuvršnjačko nasilje jedna od najlošijih pojava današnjice. Međuvršnjačko nasilje sve više uzima maha, zato je nužno žurno aktivno djelovanje svih institucija.

Brojne radionice, medijske kampanje, predavanja, seminari, kreativni sadržaji na društvenim mrežama bit će u fokusu škola i vrtića na području Tuzlanskog kantona tijekom mjeseca ožujka koji je proglašen mjesecom borbe protiv međuvršnjačkog nasilja.

“Pozivam sve roditelje, medije i sve društvene institucije da nam pomognu. I da u mjesecu martu kroz ove aktivnosti razvijemo svijest da je vršnjačko nasilje neprihvatljivo, ne samo u školama nego u društvu”, ističe Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

“Međuvršnjačko nasilje je zajednička borba obrazovnih institucija, nastavnika i profesora, ali i roditelja i svih onih koji mogu da nam pomognu da nasilja nad djecom ne treba da bude”, naglašava predsjednik Aktiva direktora škola TK.

Mirela Biković iz Omladinskog resursnog centra ističe da rezultati istraživanja koja provodi među mladima, a s pitanjem koji to poriv u sebi nose i zašto biraju nasilje, nisu nimalo optimistična. Smatra da je uključivanje svih institucija i nevladinih organizacija, a posebno roditelja, nužno u borbi protiv ove pošasti.

“Često kažu djeca ne slušaju šta pričate, nego gledaju šta radite. Tako, moramo paziti kakve riječi koristimo, bez obzira imali oni 18, 15 ili osam godina. Stvarno, prvo moramo mi da poradimo na svom ponašanju da bi to kasnije moglo imati utjecaja na nove generacije”, kaže Biković.

U Pozorištu mladih Tuzle svakodnevno se rade predstave upravo о temi vršnjačkog nasilja. Ovdje se scenariji kreiraju po osobnim pričama kojih je jako puno među mladima.

“Kroz naše predstave godinama, mi tu temu tretiramo tako što je istražimo, o tome napišemo scenarij za predstavu, izvedemo tu predstavu, a onda uz suglasnost Ministarstva mi zapravo tu predstavu igramo za učenike osnovnih i srednjih škola, uz obavezan okrugli stol i diskusiju na temu odgledanog sadržaja. Nekako na taj način mi tretiramo pozorište kao metod prevencije onoga što je u školama ili na ulici vršnjačko nasilje”, navodi Adnan Mujkić, direktor Pozorišta mladih Tuzle.

Ključna poruka je da se protiv međuvršnjačkog nasilja najbolje mogu izboriti samo djeca koja na njega neće ni pristajati.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti