23.02.2024.
HomeNovostiAkcija Broker: Pretresi izvršeni na tri lokacije, slobode lišeno jedno lice

Akcija Broker: Pretresi izvršeni na tri lokacije, slobode lišeno jedno lice

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu operativne akcije „Broker“, na području Sarajeva realizovali su pretrese na tri lokacije i to dva poslovna i jednog stambenog objekta. 

Također, u sklopu navedenih aktivnosti izvršen je pretres jednog sefa u poslovnoj banci, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti dokazi važni da dalji krivični postupak, saopšteno je iz SIPA-e.

U skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, izvršena je privremena obustava transakcija na nekoliko računa otvorenih na ime fizičkih lica.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“  i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je u određenom vremenskom periodu nezakonito trgovalo akcijama jednog od emitenata akcijama  na tržištu hartija od vrijednosti u Bosni i Hercegovini.

Pretresi su izvršeni po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, naveli su iz SIPA-e.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti