19.06.2024.
HomeNovostiU BiH politička korupcija (ne)kažnjiva

U BiH politička korupcija (ne)kažnjiva

Iako je korupcija u Bosni i Hercegovini, naročito ona politička, sve prisutnija sve manje se procesuira. Većina slučajeva interesantnijim se čini medijima inevladinim organizacijama, ali ne i vladajućim strukturama koji bi trebali ovaj, jedan od prioriteta na evropskom putu, ozbiljnije tretirati. Šta usporava odlučniju borbu protiv korupcije?

Afere “Asim”, “Dva papka” samo su neki od primjera političke korupcije u Bosni i Hercegovini. U razrješavanju slučajeva političke korupcije procesi ili traju predugo ili nema volje institucija da se razriješe. BiH se ne trudi dovoljno ni da suzbije korupciju, niti da pravosuđe zaštiti od političkog utjecaja.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

“Postoje ozbiljne indicije da je pravosuđe, ali i druge agencije za provođenje zakona da su pod velikim utjecajem političkih struktura i nekih drugih moćnika koje vuku konce, koji kontrolišu u konačnici pravosuđe u prvom redu tužilaštva i sudove. Nažalost bez nezavisnog pravosuđa nikada nećemo imati reakcije i procesuirane slučaje, pogotovo visoke korupcije,naročito političke.”

Institucionalno imamo kapacitete, postoje uredi za borbu protiv korupcije,postoje i strategije, i obećanja, no nažalost, bez mnogo velikih pomaka.

SENKA KURT, Antikorupcijska mreža “ACCOUNT”

“Tu su uvezani lanci između ovih koji vrše korupciju i onih koji bi im trebali izreći kazne. Borba protiv korupcije ovdje zapravo sistemski kao državna strategija nikada nije ni počela. Korupcijom odnosno borbom protiv korupcije ovdje se bave mediji, nevladin sektor i ne vidim da je država previše činila.”

Što se više priča o borbi protiv korupcije i što je više institucija koje rade na tome, koruptivni indeks sve više je prisutan.Kroz razne malverzacije i koruptivna djela dolazi se do ličnog interesa nauštrb društvenog interesa,objašnjava profesor Kržalić.

ARMIN KRŽALIĆ, profesor na Fakultetu za kriminalistiku

“Političari su van zakona i oni se tako i tretiraju i oni smatraju da su nedodirljivi. To najbolje pokazuje niz radnji i krivičnih djela koje imamo uvijek pompezno najavljeno, a u suštini izostane sama presuda. To daje vjetar u leđa takvim političarima da se bave koruptivnim ponašanjem i da ne rade u skladu sa zakonom.”

No, da nije sve pasivno na polju rješavanja ovog velikog problema u našem društvu, pokazuju podaci do kojeg su došli istraživanjem u Institutu za
razvoj mladih KULT.

JASMINA BANJALUČKIĆ, Institut za razvoj mladih KULT

“Kanton Sarajevo sigurno je jedan od pozitivnijih primjera ako govorimo i ukazujemo na pravni okvir gdje od početka ove godine imamo usvojen Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, gdje po prvi put govorimo o zaštiti prijavitelja korupcije, popularno nazvanim zviždačima”.

Prema istraživanju Transparensija za 2022. godinu Bosna i Hercegovina ima najnižu ocjenu u regiji Zapadnog Balkana i značajno je u padu po stepenu percepcije korupcije. U odnosu na 2013. godinu pali smo za osam bodova i 110. smo na listi od 180 zemalja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti