19.05.2024.
HomeLifestyle7 razloga zašto bi trebali svaki dan jesti cveklu?

7 razloga zašto bi trebali svaki dan jesti cveklu?

 

Cvekla sadrži korisne nutrijente poput B vitamina, željeza, magnezija i kalija, ali i neke koje se može naći u malo drugih namirnica. Koje vrijedne nutrijente cikla osigurava i kako utječe na naš organizam?

1. Snižava krvni tlak

Cvekla je bogata nitratima koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid što opušta i širi krvne žile, a ova poboljšana cirkulacija snižava tlak. Prema jednoj studiji samo čaša soka od cvekle dnevno uspješno snižava krvni tlak. 

2. Smanjuje rizik od srčanih bolest

 

 Cvekla sadrži puno alkaloida betaina i folata iz skupine B-vitamina koji udruženi snižavaju kolesterol u krvi. Zahvaljujući tome bolesti srca i krvnih žila se preveniraju.

 

3. Poboljšava izdržljivost

 

Profesionalni sportaši se kunu u moći ovog skromnog korijena. Zašto? Nitrati koje sadrži su fantastični pojačivači snage i tijelu omogućavaju veću izdržljivost. Studije sa sportašima potvrđuju te pozitivne efekte. Potrebno je pojesti samo 3 do 5 gomolja cikle dnevno (ili ih popiti kao sok, juhu) prije sportskih napora kako bi rezultat bio bolji. Inače, razina nitrata u tijelu najviša je 2 do 3 sata poslije konzumacije cvekle.

 

4. Poboljšava funkciju mozga

Dušikov oksid, kao što smo rekli, opušta i širi krvne žile, a sposobnost tijela da ih samo proizvede opada. Usporedno se smanjuje izmjena tvari i nervna aktivnost u mozgu. E, tu cikla dođe kao pogonsko gorivo. Studija iz 2010. je pokazala da su ljudi koji su dva dana bili na prehrani bogatoj nitratima bili bolje koncentrirani, organizirani i preciznije obavljali zadatke od onih koji su konzumirali malo nitrata.

 

5. Potiče funkcije jetre

Svakodnevno konzumiranje cvekle pomaže da se masnoće ne nakupljaju u jetri. I to je zasluga betaina kojeg osim u cvekli možemo pronaći jedino još u špinatu i kvinoji. Jetra se čak može smanjiti zahvaljujući unosu betaina.

6. Pomaže kod kroničnih bolest

Cvekla je bogata betalainima, vrstom antioksidansa koji se, kažu znanstvenici,uspješno bore protiv slobodnih radikala, sprječavajući upale u tijelu i kronične bolesti. Ovo talentirano povrće dobar je borac protiv depljine, pa čak i raka.

 

7. Dobra je za probavu

Za poboljšanje probave potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima – poput cvekle. Čaša soka od cvekle smanjuje rizik od konstipacije, hemoroida i divertikulitisa, a betain pomaže i kod probavljanja hrane u želucu. 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti