13.07.2024.
HomeNovostiĐetići otkantali Vučića: Crna Gora protiv Malog Šengena poznatijeg kao Velika Srbija

Đetići otkantali Vučića: Crna Gora protiv Malog Šengena poznatijeg kao Velika Srbija

Crna Gora nije zainteresirana za “mali Šengen” (CEFTA+), jedinstven ekonomski prostor u kojem bi se između zemalja zapadnog Balkana odvijao nesmetan protok ljudi i robe bez zadržavanja na granicama.

Podsjećamo, ovu ideju godinama zagovara Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji je zajedno sa Zoranom Zaevom, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije, i Edijem Ramom, premijerom Albanije, u oktobru u Novom Sadu potpisao inicijativu o uspostavljanju ove zone, kada su pozvane i druge zemlje u okruženju da im se pridruže.

Crnogorci su svoj zvanični stav predočili institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije Ambasadi BiH u toj zemlji, a koja je o tome obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH, piše “Capital”.

Crna Gora u dokumentu navodi kako je zadovoljna i sadašnjim nivoom regionalne saradnje koji državama regiona omogućava napredak u evropskim integracijama te kako ovu “inicijativu treba posmatrati s dozom opreza jer ne nudi konkretan doprinos za unapređenje regionalnih odnosa”.

– Inicijativa za posljedicu može imati fragmentaciju unutar samog zapadnog Balkana, a njena potencijalna zloupotreba se može iskoristiti u cilju ostvarivanja dnevnopolitičkih ciljeva u pojedinim državama regiona i udaljavanje ovih država od njihovog evropskog kolosijeka – ocijenila je vlast Crne Gore u zvaničnom dokumentu. 

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je najveći zagovornik ideje da se Bosna i Hercegovina pridruži inicijatorima Vučićeve ideje, otkriva kako je pokušao spasiti stvar i ambasadora Crne Gore u BiH uvjeriti da prenese suštinu inicijative. 

– Ono što je on čuo od mene je za njega bilo vrlo prihvatljivo, a to je da se praktično radi na reformi CEFTA sporazuma – kaže Šarović, koji je stava da bi inicijativa o “malom Šengenu” uspjela samo ako bi sve zemlje bile dio konačnog sporazuma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti