08.09.2024.
HomeNovostiKADAR SDP-a: Saznajemo ko je na UKC Tuzla imao platu od 7.923...

KADAR SDP-a: Saznajemo ko je na UKC Tuzla imao platu od 7.923 KM

Brojne nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla utvrdila je Kancelarija za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Javne nabavke, zapošljavanja mimo zakona, enormno visoke plate pomoćnika direktora, trošenje novca na ugovore o djelu, sve su ovo segmenti u kojima su revizori uočili mnoge nepravilnosti.

U revizorskom izvještaju stoji da je najviša plaća u prošloj godini u UKC-u Tuzla iznosila skoro osam hiljada maraka, a isplaćena je pomoćniku direktora. Aktuelni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ne želi otkriti o kome se konkretno radi, jer, kako kaže, to nije njegov posao.

„Tačno je da je bila tolika plaća ali samo jedan mjesec, tačnije, do onog trenutka dok ja kao direktor koji je prije na tri mjeseca nego se to desilo stupio na dužnost nisam spoznao problematiku prethodnih upravnih odbora koji su svojim odlukama dozvoljavali takva dešavanja. Ja moram reći da je moja plaća tada bila manja za 2.500 maraka od te plaće“- kazao je Tulumović.

Portal Vijesti.ba saznaje da je platu od 7.923 KM imao Dr. Šefik Hasukić, pomoćnik generalnog direktora UKC Tuzla za naučno istraživački rad. Njega je na ovu poziciju, navodno, predložio SDP TK.

Dalje, revizori su utvrdili i da je UKC Tuzla po osnovu ugovora o djelu angažovao uposlenike ove ustanove čiji je radni odnos stavljen u mirovanje, a najčešće se radi o zastupnicima u Federalnom parlamentu i Skupštini TK. Na takve ugovore UKC je potrošio 259.604 KM.

„Ne može se potvrditi opravdanost zaključivanja ugovora o djelu sa zaposlenicima kojima je radni odnos mirovao, kao i njihova isplata, budući da se radi o poslovima koji su sistematizovani i koji se obavljaju u kontinuitetu, a zaključeni su sa zaposlenicima čiji radni odnos nije prestao u Bolnici. Predmeti ugovora o djelu regulisani su Zakonom o obligacionim odnosima kojim je utvrđeno da se ugovori o djelu zaključuju za jasno definisane i konkretne poslove koji traju određeno vrijeme, dok se za obavljanje poslova koji su sistematizirani pravilnicima o radu i koji se obavljaju u kontinuitetu tokom cijele godine izvršioci angažuju u skladu s odredbama Zakona o radu.“ – stoji u izvještaju revizora.

Direktor UKC Tuzla, ne negira ove tvrdnje, ali kaže da se to više ne dešava, jer je on kao generalni direktor ukinuo takvu praksu.

„Pojedine kolege koji su bili Federalni zastupnici, pa i ministri u Vladi TK, su imali potpisane ugovore sa bivšim menadžmentom, mojim dolaskom ti ugovori su prestali da važe.“ – dodaje Tulumović.

U izvještaju revizora se dalje navodi kako je u 2022. godini izvršen prijem na određeno vrijeme 155 zaposlenika, bez javnog oglašavanja, što je u suprotnosti sa zakonom. Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović kaže kako je revizorski izvještaj opravdano izazvao buru u javnosti. Dodaje da će se vrlo brzo utvditi ko je odgovoran za takva postupanja unutar UKC Tuzla.

„Ko je to bio ne znamo, ali ćemo saznati. Garantujem. Neće proći ispod radara. To sam jasno i glasno rekao, a znam sigurno da je to neko iz ranijeg saziva.“ -poručuje Vujović.

Raniju upravu na UKC Tuzla činio je kadar PDA Alen Kamerić kao generalni direktor, a vlast u TK predvodila je SDP zajedno sa partnerima. Premijer Tuzlanskog kantona bio je Kadrija Hodžić, aktuelni zastupnik u Federalnom parlamentu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti