Mreža za dezinformacije: Muskov X je najveći izvor lažnih vijesti

0

Visoka zvaničnica Evropske unije rekla je u utorak, 26. septembra, da je društvena mreža Iks (X), ranije poznata kao Tvitter, najveći izvor lažnih vijesti i pozvala vlasnika Elona Muska da poštuje zakone ovog bloka koji imaju za cilj borbu protiv dezinformacija.

Uoči predstojećih izbora, Google, TikTok, Microsoft i Meta takođe imaju više posla u borbi protiv dezinformacija, od kojih veliki dio dolazi iz Rusije, koja koristi društvene medije za vođenje “rata ideja” protiv demokratije, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije Věra Jourová.

Ruska operacija dezinformisanja je “oružje masovne manipulacije vrijedno više miliona eura koje je usmjereno kako na Ruse, tako i na Evropljane i ostatak svijeta”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

S obzirom da su izbori zakazani u Slovačkoj i Poljskoj u narednim nedeljama, a za Evropski parlament sljedeće godine, velike online platforme moraju da se pozabave rizikom od mešanja, istakla je Jourová.

Kremlj i drugi zlonamjerni akteri “pokušaće da iskoriste dizajn platformi za manipulaciju”, rekla je potpredsjednica Evropske komisije.

Ona je dala ažurirane informacije o Kodeksu prakse dezinformisanja 27-člane EU iz 2022. Google, TikTok, Microsoft i Meta kao krovna kompanija Facebooka i Instagrama su se prijavili na dobrovoljni kod prošle godine, ali je Twiiter odustao nakon što je Musk kupio platformu.

“Iks je platforma sa najvećim odnosom lažnih ili dezinformacionih postova”, rekla je Jourová.

Na email upućen press službi kompanije za komentar, stigao je automatski generisani odgovor: “Zauzeti smo sada, molimo vas da se javite kasnije”.

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske Unije, objavila je studiju o šest online platformi u Poljskoj, Slovačkoj i Španiji koja je otkrila da Twitter ima najviše dezinformacija i najveći omjer aktera dezinformacija.

Jourová je upozorila Muska da “on nije van domašaja” samo zato što je njegova kompanija nije dio kodeksa. Kod je ugrađen u striktini novi skup obaveznih evropskih propisa poznatih kao Zakon o digitalnim uslugama, koji najveće online platforme, uključujući Iks, podvrgava najvišem nivou kontrole.

Zašto je Twitter postao X?

“Sada postoje obaveze koje daje strogi zakon, tako da je moja poruka za Twitter: ‘Morate da se pridržavate strogog zakona, a mi ćemo pratiti šta radite'”, rekla je Jourová.

Prema kodeksu, online platforme su saglasne da se obavežu na mjere koje imaju za cilj smanjenje dezinformacija i moraju redovno da podnose izveštaje.

Nakon podnošenja “osnovnih” izveštaja, u utorak su objavljeni njihovi prvi šestomjesečni pregledi u kojima se navodi kako ispunjavaju ta obećanja.