03.05.2024.
HomeNovostiKo je sve presuđen zbog genocida u Srebrenici

Ko je sve presuđen zbog genocida u Srebrenici

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Sud Bosne i Hercegovine i sudovi u Srbiji osudili su više od pedeset osoba na više od 700 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici uključujući i genocid. Prema podacima Memorijalnog centra Srebrenica, od dvadeset presuda u Haškom tribunalu, sedam uključuje i presude za zločin genocida. Sud BiH donio je 33 presude za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je sedamnaest zbog genocida. Žrtve kažu da ih najviše boli negiranje zločina.

Ovo su osobe osuđene za ratne zločine počinjene u Srebrenici. Njih 20 u Sudu BiH i Haškom tribunalu osuđeno je zbog genocida. 1996. godina. Hag. Prvo priznanje krivice za ratni zločin.

Dražen Erdemović je prvi prizao krivnju.

Dražen Erdemović osuđen je na pet godina 1998. zbog strijeljanja hiljadu muškaraca na farmi Branjevo. Još 17 osoba je priznalo krivicu.

Prva presuda kojom je utvrđen genocid u Srebrenici bila je Radislavu Krstiću. Sud mu je izrekao kaznu od 35 godina, zbog pomaganja i podržavanja genocida. Konstatirano je da je zločin planiran s vrha, te da su najodgovorniji članovi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

“Žalbeno vijeće smatra da je kontakt između Krstića i Mladića najvažniji dokaz da je Krstić podržavao genocid. Vijeće je zaključilo da je Mladić znao za ubijanja, pa je prirodno da je Krstić znao za pogubljenja”, rekao je svojedobno Teodor Meron.

Haški sud je zbog zločina u Srebrenici izrekao pet doživotnih kazni zatvora. Za genocid u predmetu Popović i drugi: osuđeni su Vujadin Popović i Ljubiša Beara. Drago Nikolić proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje genocida, a Radivoje Miletić, Vinko Pandurević i Ljubomir Borovčanin za zločine potiv čovječnosti.

“Uz suprotno mišljenje sudija Pokara, proglašava krivim Popovića za udruživanje radi počinjenja genocida. Potvrđuje kaznu doživotno zatvora g. Popovića i proiglašava uz izdvojeno mišljenje Pokata Bearu krivim za udruživanje radi počinjenja genocida. Tačka dva. Potvrđuje kaznu doživotno zatvora za gospodina Bearu”, rekao je svojedobno predsjedatelj Žalbenog vijeća Haškog suda Patrik Robinson. 

Uz suprotno mišljenje sudija Pokara, proglašava krivim Popovića za udruživanje radi počinjenja genocida. Potvrđuje kaznu doživotno zatvora g. Popovića i proiglašava uz izdvojeno mišljenje Pokata Bearu krivim za udruživanje radi počinjenja genocida. Tačka dva.Potvrđuje kaznu doživotno zatvora za gospodina Bearu.

Za genocid je proglašen krivim i Zdravko Tolimir, bivši komandant za obavještajno-sigurnosne poslove Vojske Republike Srpske – doživotno.

Za genocid su osuđeni doživotno prvi predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant Vojske Republike Srpske. Apelaciono vijeće potvrdilo je u konačnoj presudi Mladiću da je u Srebrenici postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja bošnjačkog stanovništva ubistvima muškaraca i prisilnim iseljavanjem žena, djece i starijih muškaraca.

Žrtve najviše boli negiranje.

U Sudu BiH za genocid i ratne zločine u Srebrenici, izrečene su pravosnažne zatvorske kazne od više stotina godina zatvora. Najduže su izrečene pripadnicima Desetog diverzantskog voda Vojske Republike Srpske, koji su 16. jula 1995. godine likvidirali najmanje 800 muškaraca Bošnjaka na farmi Branjevo. Srbija je donijela dvije presude za zločine u Srebrenici. Nakon svih priznjanja, svjedočenja, presuda, preživjele žrtve kažu da ih najviše boli negiranje zločina i negiranje genocida.

“Ne može meni neko govoriti da to nije bilo kad sam ja to preživjela, tu bila, s obzirom na to sta se sve dešavalo, svaka presuda je neki zračak nade da se nešto radi i da će nešto doći, mada žrtve nikad nisu zadovoljne kako je presuda okončana”, kaže Fadila Efendić iz Udruge Majke Srebrenice. 

U Sudu BiH aktivno je devet predmeta u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na području Srebrenice. U Tužilaštvu nam kažu da je dio predmeta u žalbenoj fazi, protiv optuženih, koji su u bjekstvu, na snazi su međunarodne potjernice. Do sada su osuđene 33 osobe, 17 zbog genocida. U Srbiji je u toku suđenje za zločin u Kravicama, gdje je prema optužnici ubijeno hiljadu 313 bošnjačkih civila.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti