16.06.2024.
HomeNovostiGodinu dana od masovnog ubistva učenika u školi ''Vladislav Ribnikar''

Godinu dana od masovnog ubistva učenika u školi ”Vladislav Ribnikar”

Na današnji dan prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” učenik sedmog razreda K.K. je ubio devetoro učenika i čuvara škole.

Maloljetnik je sam pozvao policiju i predao se, a privedeni su njegovi roditelji.

Učenik koji je izvršio masakr sa dva pištolja imao je tada 13 godina i prema domaćem zakonu nije krivično odgovoran, te se protiv njega nije mogao pokrenuti krivični postupak.

Za godinu dana pokrenuto je pet parničnih postupaka i krivični postupak protiv njegovih roditelja, a on je smješten u psihijatrijsku bolnicu za djecu gde se i dalje nalazi.

Krivični postupak je pokrenut protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića i majke Miljane Kecmanović, podsjećaju beogradski mediji.

Nakon sprovedene istrage, Više javno tužilaštvo u Beogradu je u oktobru prošle godine podiglo optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog djela teška djela protiv opšte bezbjednosti, odnosno, jer je 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem.

Optužena je i majka dječaka, jer je njen DNK pronađen na jednom metku u učinioci u kojoj je počinjeno masovno ubistvo, a optuženi su i instruktor i vlasnik streljane u kojoj je maloljetnik učio da puca, jer su tokom istrage dali lažne iskaze.

Suđenje je počelo zimus pred Višim sudom u Beogradu, ali iza zatvorenih vrata, jer je sud prihvatio prijedlog tužilaštva da suđenje zatvori za javnost radi zaštite interesa oštećenih maloljetnika.

Otac dječaka od početka suđenja negira krivicu, dok je u parničnom postupku po tužbi 27 članova porodice ubijenih, rekao da je i on od 3. maja mrtav čoveka, kao i da je živ samo zbog kćerke koja je “isto žrtva svog maloljetnog brata”.

Dok je društvo bilo u stanju šoka zbog ubistva djece u školi, naredne noći, između 4. i 5. maja, dogodilo se novo masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, gdje su takođe izgubljeni mladi životi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti