04.05.2024.
HomeNovostiState Department o odluci NSRS: Opasna eskalacija secesionističkih prijetnji

State Department o odluci NSRS: Opasna eskalacija secesionističkih prijetnji

Američki State Department se oglasio o usvajanju zakona po kojem se suspenduje sprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovina na prostoru Republike Srpske, naglašavajući da ovakva odluka Narodne skupštine Republike Srpske ugrožava vladavinu prava i strabilnost u zemlji te predstavlja “opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”.

“Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove sedmice zakon kojim se poništavaju nadležnosti Ustavnog suda u entitetu. Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu. Prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava već i stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. U kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”, navodi se u saopćenju na stranici State Departmenta.

Ističu da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

“Nastavit ćemo smatrati pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom odgovornim za njihove postupke”, dodaje se.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti