16.04.2024.
HomeNovostiRyanair obustavlja letove iz Tuzle, sporna taksa koju moraju plaćati

Ryanair obustavlja letove iz Tuzle, sporna taksa koju moraju plaćati

Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, saznaje Klix.ba.

Naime, aviokompanija Ryanair privremeno je obustavila prodaju karata za tri destinacije ka kojima saobraća sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a prema trenutno dostupnim informacijama, letovi prema Beču, Memmingenu i štokholmskom aerodromu Arlanda odvijat će se do juna ove godine.

Prema nezvaničnim informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, razlog leži u plaćanju sporne takse u iznosu od tri konvertibilne marke po putniku koju Ryanair treba uplaćivati Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Naime, Klix.ba nezvanično saznaje da je protekle sedmice održan sastanak u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH na kojem je rečeno da Ryanair mora izmiriti dugovanja prema BHDCA-u za dosad realizirane letove iz Tuzle, a koja se ogledaju u taksi od tri marke po svakom putniku, odnosno prodatoj karti.

Tokom sastanka je dogovoreno da je rok za isplatu dugovanja mjesec dana, u suprotnom će se ova aviokompanija naći na crnoj listi, odnosno neće joj biti omogućeno saobraćanje sa tuzlanskog aerodroma.

Dok se novonastali problem ne riješi, Ryanairu je, nezvanično saznajemo, onemogućena dalja prodaja karata. Naš izvor navodi da će nakon isplate dugovanja, Ryanair dobiti dozvolu za realizaciju letova iz Tuzle.

Zanimljivo je da se uplata takse po putniku odnosi samo na letove koji se realiziraju iz Tuzle, ali ne i iz Banje Luke, na čijem aerodromu Ryanair također ima uspostavljeno saobraćanje. Upravo zbog toga je za ovu aviokompaniju sporno plaćanje takse, za koju, kako nam je rečeno, ranije nisu znali.

Za razliku od Tuzle, karte za letove iz Banje Luke i dalje je moguće kupiti za linije koje postoje do kraja oktobra ove godine.

Iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli za Klix.ba je potvrđeno da od aviokompanije Ryanair nisu dobili zvaničnu odluku o eventualnom prekidu linija.

Inače, saradnja sa tuzlanskim aerodromom i Ryanairom zvanično je uspostavljena 1. novembra prošle godine, sa letovima ka tri destinacije. Ova saradnja doprinijela je dodatnom razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla koji uz ovu aviokompaniju također radi i sa Wizz Airom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti