24.04.2024.
HomeNovostiŠta će biti sa Vladom Federacije BiH?

Šta će biti sa Vladom Federacije BiH?

Insistiranje Stranke demokratske akcije za dovovor s HDZ-om i SDPom, oko izbora premijera, pa tek onda rukovodstva Federacije BiH,dovelo je do prvih reakcija. Lider SDP-a Nermin Nikšić, ovaj zahtjev je odbio. Kompromis ove tri političke stranke nije ni na pomolu, a na sceni je sve izglednija blokada formiranja vlasti na federalnom nivou.Dok SDA postavlja uslove, drugi prizivaju i moguću intervenciju OHR-a.

Rukovodstvo Federacije BiH izabrano, međutim, dogovora o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici, nema. Kandidat SDA Refik Lendo  zatražio je u pismu da prvo HDZ, SDA i SDP dogovore premijera pa tek onda predsjednika entiteta. To je za lidera SDP-a neprihvatiljvo. Pismo Lende smatra kao koš jedan isplanirani korak odugovlačenja.

Kandidat SDA Refik Lendo je obećao da će o tome razgovarati naredni petak, međutim, Bradara i Stojanović za ovakve uslove već gube strpljenje.

Nema zelenog svjetla bez SDA da li je neko volio ili ne volio sa strankom demokratske akcije nema krčme.

 REFIK LENDO, kandidat za predsjednika FBiH

“Nije lopta u mojim nogama ne mogu je uzeti i otići s igrališta”.

IGOR STOJANOVIĆ, kandidat za predsjednika FBiH

“Produžavati rok i držati tehničku vladu nakon četiri godine u još jednom mandatu je blokada formiranja vlasti”.

Ovo je novi politički manevar Stranke demokratske akcije kojim nastoji izbor predsjednika i potpredsjednika staviti u isti paket s imenovanjem mandatara da se riješi kao jedno političko pitanje, smatra novinar Amir Sužanj.

 AMIR SUŽANJ, novinar BH radija 1

“To do sada nikada nije rješavano na taj način, gospodin Lendo očito ultimativno nastoji staviti Stranku demokratske akcije u poziciju obaveznih pregovora sa HDZ-om i SDP-om što su ove stranke i ranije odbijale i to ne s jednog ravnopravnog nivoa nego s dominatne pozicije s koje će SDA dikrirati uslove”.

Ne bi trebao OHR nikako intervenirati u tom smislu da se izostavi bilo koji od pripadnika rukovodstva Federacije iz nužnog konsenzusa za davanje mandata Vlade. Možda jedino da pomogne između stranačkih pregovora npr. apelom stranci demokratske akcije.

A ukoliko ne uslijedi intervencija Visokog predstavnika u BiH, premijera Fadila Novalića javnost će još dugo gledati u tehničkom mandatu. Trenutna pozicija je pat pozicija za formiranje vlasti i vjerovatno neće dovesti do dogovora, zaključak je naših sagovornika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti