16.06.2024.
HomeNovostiRudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj?

Rudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj?

Prema informacijama Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je Odluku o stečaju Rudnika uglja Kreka i RMU Zenica te su tražili saglasnost Vlade FBiH za provođenje ove odluke. Vlada FBiH odgovornost prebacila na Elektroprivredu prepuštajući odluku o stečaju ovom javnom preduzeću. U ovim rudnicima radi oko 2.700 radnika…

Predsjednik Saveza Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić potvrdio je za Žurnal da se sprema stečaj RU Kreka i RMU Zenica.

Imamo informacije od Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH da je usvojena odluka o stečaju rudnika Kreka i Zenica te da su uputili akt Vladi Federacije od koje su tražili saglasnost da se proglasi stečaj ovih rudnika, kazao je Husić.

Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, Vlada FBiH je odluku o stečaju prepustilia Elektroprivredi BiH navodeći da je Elektroprivreda BiH vlasnik rudnika i odgovorni su za njihov rad kao i proglašenje stečaja.

Predsjednik Sindikata RMU Kreka Zuhdija Tokić u razgovoru za Žurnal kazao je da su informacije koje o imaju o namjeri Elektroprivrede BiH da proglasi stečaj Kreke nezvanične te da bi u toku dana trebali imati zvanične informacije.

Do kraja dana bi trebali imati zvanične informacije ali prema nezvaničnim direktor bi sutra trebao zvanično objaviti ovu informaciju na konferenciji za medije. I mi smo zakazali pres konferenciju sutra u 11 sati, kaže Tokić navodeći da je sramotno da niko nije zvanično komunicirao sa Sindikatom o ovoj odluci.

Sekretar sindikata RMU Zenica Nezir Hećimović u razgovoru za Žurnal kazao je da Sindikat nema nikakve informacije o stečaju.

-Zatečeni smo vašim pitanjima, prvi put čujemo od vas nemamo nikakvih informacija o stečaju, kazao je Hećimović.

Iz Saveza Sindikata radnika rudnika FBiH navode da će po svaku cijenu spriječiti stečaj ako treba i građanskim buntom.

-To je 2.700 radnih mjesta koje su ugrožene ako Elektroprivreda BiH proglasi stečaj, kaže predjsednik Sindikata Sinan Husić navodeći da su upravo zahvaljujući Elektroprivredi rudnici dovedeni u ovakvo stanje od angažovanje mašina od privatnih rudnika, niske cijene uglja, kupovina uglja iz Stanara i Posušja te da već ima spremnih privatnih firmi koje bi da preuzmu rudnike.

Proteklih nekoliko dana Sindikat je uputio Vladi FBiH i JP Elektroprivreda BiH zahtjev za prekidanje provođenja aktivnosti za realizaciju Odluke o stečaju Rudnika uglja Kreka i RMU Zenica. Ukoliko ne udovolje ovom zahtjevu iz Sindikata kažu da će ponovo vidjeti jedinstvo rudara te najavljuju proteste.

– Ako je cilj JP Elektroprivreda da Rudnike uglja u sastavu Koncerna koji su joj u ogromnoj mjeri pružili bogatstvo uvodi u stečajne postupke te da u istim omogući ekspolataciju uglja određenim moćnicima koji su razvili i razvijaju svoje komapnije novcem iz Rudnika uglja u Federaciji BiH tada je socijalni bunt radnika iz oblasti rudarstva u Federaciji BiH neizbježan i neminovan, naveli su iz Sindikata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti