25.02.2024.
HomeSvijetPutin ima plan za uništenje Moldavije, on uključuje agente iz Rusije, Bjelorusije,...

Putin ima plan za uništenje Moldavije, on uključuje agente iz Rusije, Bjelorusije, Srbije i Crne Gore

Predsjednica Maia Sandu iznijela je svoje komentare nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao prošle sedmice da je njegova zemlja otkrila ruski obavještajni plan “za uništenje Moldavije”, nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnijela ostavku.

Sandu, čija zemlja graniči s Ukrajinom, više puta je izražavala zabrinutost zbog namjera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i zbog prisustva ruskih vojnika u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlja.

Rekla da plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali izazvati proteste u pokušaju da se “legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontrolira Ruska Federacija”.

“Pokušaji Kremlja da uvede nasilje u Moldaviju neće uspjeti. Naš glavni cilj je sigurnost građana i države. Naš cilj je mir i javni red u zemlji”, izjavila je Sandu na brifingu za novinare.

Rusija je prošle godine negirala da želi intervenirati u Moldaviji nakon što su vlasti u Pridnjestrovlju rekle da su bile meta niza napada, prenosi Reuters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti