24.04.2024.
HomeNovostiSuđenje u aferi "Respiratori": Posrednica Hodžiću "ustupila" cijene

Suđenje u aferi “Respiratori”: Posrednica Hodžiću “ustupila” cijene

Svjedočenjem Sanje Lekić, vlasnice firme “BTL medikal” iz Podgorice, koja je posredovala u nabavci respiratora za Federaciju BiH (FBiH) u proljeće 2020. godine, danas je u Sarajevu nastavljeno suđenje optuženima u aferi “Respiratori”.

Ona je navela da je njena firma nabavila 15 respiratora za Klinički centar Crne Gore, a da je poslije napravila ugovor sa “Sinofarmom” iz Beograda o nabavci 200 komada respiratora ACM 812A, istog modela koji će kasnije naručiti i FBiH.

Lekićeva je rekla da je “Sinofarm” raskinuo ugovor zbog neblagovremene isporuke i da je slučaj na sudu, tvrdeći da nije moguće da je 100 od tih 200 respiratora isporučeno Federaciji i da se oni nalaze u Baru, sa istim tarifnim oznakama.

Ona je navela da je sa Hodžićem imala ugovor o posredovanju, jer nije željela da bude dobavljač, kako joj se ne bi ponovila situacija sa rokovima isporuke, a dodala je i da je Hodžiću “ustupila” cijene koje su njoj bile ponuđene.

Lekićeva je objasnila da je ugovorom bila predviđena provizija od 150.000 evra, od čega je veći dio bio namijenjen za njenog poslovnog partnera Semira Cerića iz Londona, ali da joj ovaj novac nikad nije isplaćen.

Prema njenim riječima, cijene respiratora na početku pandemije drastično su se mijenjale, pa je u ugovoru od 28. marta 2020. sa “Sinofarmom” cijena respiratora bila 25.000 evra, a sa riječkim “Eksotrejdom” dogovorila je cijenu od 19.500 evra.

Ona je dodala da je u ugovoru koji je sačinjen nešto kasnije cijena skočila na 22.000 evra za respiratore koje je “Eksotrejd” platio 11.900 dolara, što je saznala tek kasnije u sudskom postupku.

Lekić nije položila zakletvu za svjedoka pošto je osumnjičena u istrazi Tužilaštva BiH. Ona je prije svjedočenja rekla da je 2. septembra ispitana kao osumnjičena iako su je tužioci iz BiH ranije saslušavali kao svjedoka.

Istakla je da im je dostavljala svu dokumentaciju u vezi s nabavkom respiratora, kao i da joj je prije sedam dana u okviru te istrage oduzet mobilni telefon.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, uz Hodžića i firmu “Srebrena malina”, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i ministar finansija FBiH Jelka Miličević.

Suđenje se nastavlja 30. novembra saslušanjem svjedoka optužene Miličević.

Optuženima u aferi “Respiratori” sudi se za nabavku spornih 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti