14.07.2024.
HomeNovostiPotvrđeno: Dokazi iz Sky aplikacije vjerodostojni, slijede optužnice

Potvrđeno: Dokazi iz Sky aplikacije vjerodostojni, slijede optužnice

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine otvoreno je više predmeta koji se odnose na dešifrovane aplikacije Sky i Anom, a u timu koji radi ove predmete, ima osam tužilaca, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Predmeti se odnose na organizovane kriminalne grupe koje su djelovale u različitim krajevima BiH (Sarajevo, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Trebinje, Foča i drugi gradovi), a ostvarena je značajna međunarodna saradnja na otkrivanju povezanosti osoba iz BiH sa narko-strukturama u zemljama regiona, EU i svijeta.

“U narednih desetak dana očekuje se podizanje prve optužnice u Sky predmetima, nakon čega će javnosti biti jasnije o koliko se ozbiljnim i obimnim predmetima radi”, naveli su iz Tužilaštva BiH na upit “N1” o aktivnostima pravosuđa o ovim slučajevima.

Nadalje, iz Tužilaštva BiH ističu kako je materijal prikupljen u međunarodnim akcijama razotkrivanja ove mreže vjerodostojan i upotrebljiv.

“Dokazi u predmetima pribavljeni su putem međunarodne pravne pomoći i međuinstitucionalne saradnje i naravno da su vjerodostojni dokazi, koji se već koriste u postupcima u zemljama EU i regiona (u Srbiji je već bila prvostepena osuđujuća presuda u jednom predmetu povezanom sa Sky aplikacijom)”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, ranije je glavni tužilac Milanko Kajganić najavio podizanje optužnica u ovim “složenim predmetima”.

“Veoma brzo ćemo dobiti optužnice kada je u pitanju ogranizovanih kriminalnih grupa koje su otkrivene putem Sky aplikacije. To su složeni predmeti, u kojima je više desetina lica lišeno slobode, i u jednom trenutku smo bili u potpunosti ispunili kapacitete novog državnog zatvora”, kazao je Kajganić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti