24.07.2024.
HomeNovostiUlazak u Evropsku uniju podržava 77,4 odsto građana BiH

Ulazak u Evropsku uniju podržava 77,4 odsto građana BiH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju”, provedenog u avgustu 2022. godine na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH, a prema kojem više od 77 odsto građana podržava evropski put BiH.

Rezultati istraživanja iz avgusta ove godine pokazali su da 77,4 odsto ispitanika podržava ulazak BiH u Evropsku uniju, što je za 3,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ulazak u EU podržalo je 90,1 odsto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 54,5 odsto ispitanika iz Republike Srpske i 73,8 odsto ispitanika iz Brčko Distrikta BiH.

Ispitanici koji su za ulazak BiH u EU kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, i to njih 34,4 odsto, te slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala 32 odsto, kao i poštivanje zakona i propisa 22,8 odsto ispitanih.

Ispitanici koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza (50,4 odsto), gubitak raznolikosti kultura (19,8 odsto), preveliku centralizaciju (10 odsto) i povećanu birokratiju (6,5 odsto).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti