19.04.2024.
HomeNovostiFormiranje vlasti u Federaciji BiH, ko će biti novi premijer?

Formiranje vlasti u Federaciji BiH, ko će biti novi premijer?

Iako zvanični pregovori o formiranju vlasti počinju početkom naredne sedmice, svakako da će najinteresantniji segment tih pregovora upravo biti formiranje Federalne vlade. Prethodna je vladala punih osam godina. Sve su prilike da će nova vlast u Federaciji BiH izgledati onako kako budu izgledali klubovi u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, posebno Klub Bošnjaka.

Ukoliko stranke okupljene oko trojke budu uspjele i zvanično dogovoriti vlast u Bosni i Hecegovini, a samam tim i u Federaciji, na temelju
usaglašenog sporazuma o zajedničkom djelovanju, novi potencijalni federalni premijer mogao bi biti prema našim saznanjima predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Sada je sve na Domu naroda.

IRFAN ČENGIĆ, SDP

“Sada je faza izbora u kantonalnim skupštinama, delegata u Dom naroda, Parlamenta Federacije. Tek kada vidimo ko ima 11, može de desiti da u jednom klubu obje strane imaju 11, i oni mogu predložiti predsjednike i potpredsjednike Federacije. Po brojevima bi mi trebali imati 11”.

Opozicione stranke u Federaciji poručuju da imaju najstabilniji i najveći koalicioni kapacitet za formiranje vlade na svim niovima, no postavlja se pitanje koliko je ta koalicija koju čini 8 stranaka zaista stabilna, budući da su dva člana stranke PDA koja je jedna od potpisnica tog sporazuma formirala većinu u Tuzlasnkom kantonu sa SDA. Jesu li već počeli problemi unutar ove koalcije.

DENIS ZVIZDIĆ, zamjenik predsjednika Naroda i pravde

“Ta vijest da je navodno formirana neka koalicija pod liderskom pozicijom SDA u Tuzlanskom kantonu, ja mislim da je važna vijest koju treba da čuju policijske i tužilačke insitucije BiH, da se pozabave modelom i načinom na koji je dogovorena ta koalicija. U toku izborne kampanje ti ljudi su cijelo vrijeme napadali i bili protiv politike koju je provodila SDA na tom kantonu, da bi praktično za 24 sata promijenili svoje mišljenje”.

HDZ BIH će ići u vlast samo sa onim strankama koje će htjeti usaglasiti program u naredne četiri godine, taj program će sadržavati svakako i izmjene izbornog zakona koje su ranijih godina i mjeseci bile predmet sporenja i uzrok neformiranja federalne vlade. Takođe, jedan od mogućih uslova HDZ BiH -a biće imenovanje direktora FUP-a koji je bio i jedan od uzroka političke krize u Federaciji. Iz SDA su jasni, u pregovore će zvati stranke probosanske orijentacije te su naglasili da ih je nemoguće isključiti iz pregovora.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

“Čini mi se da će biti dvije grupacije stranaka koje imaju približan broj mandata u Zastupničkom domu, 50-50, i onda je osnova bila kako izabrati predstavnike Doma naroda Bošnjaka, ko će imati tu većinu jer to onda graniči sa pojmom legitimnog predstavljanja. Ako budemo imali većinu od 23 na entitetskoj razini imat ćemo većinu i na državnoj razini”.

MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ, potpredsjednik Federacije BiH

“Potrebno je da se stvori jedan probosanski blok, a mi kao stranka, kao najјača politička opcija preuzima odgovornost da pozove sve da se pridruže tom jednom zajedničkom probosanskom bloku. Postoje određeni razgovori”.

Jedno je jasno, ukoliko, a vjerovatno i hoće ostati uslovi dobro znani od ranijih godina, onda bi slika Federalne vlade mogla ostati ista barem još izvjestan period. No vidjećemo ko će popustiti i zarad čega. Imamo li uopšte razloga da vjerujemo u suprotno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti