22.07.2024.
HomeSvijetU deset godina ubijeno 958 novinara

U deset godina ubijeno 958 novinara

U posljednjih 10 godina ubijeno je 958 novinara, objavio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Türk.

U istom razdoblju ih je više od hiljadu završilo u zatvorima, kazao je Türk na početku konferencije o zaštiti novinara u Beču, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Ti su brojevi neprihvatljivi”, rekao je.

Skup su organizirali UN i austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kako bi obilježili desetu godišnjicu UN-ovog akcijskog plana za sigurnost novinara.

Neophodna bolja zaštita novinara

Türk smatra uspjehom što su tokom postojanja akcijskog plana u pedesetak zemalja stvoreni ili ojačani mehanizmi za zaštitu medijskih profesionalaca.

Iako je posljednjih godina broj ubijenih novinara u padu, potrebno je uložiti mnogo više napora u zaštitu novinara, kazao je.

“Svaka prijetnja novinarima prijetnja je mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja, mišljenja i izražavanja”, naglasio je Türk.

Zatražio je da se vlasti aktivnije bore protiv nasilja prema novinarima. Od 2006. godine samo je 13 posto ubistava povezanih s medijima uspješno procesuirano, ukazao je.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti