– Imamo 19 zastupnika što je dovoljno za formiranje nove Vlade TK. To će sutra biti ozvaničeno stavljanjem potpisa. Vlast će formirati SDA i Demokratska fronta uz još neke zastupnike. Očekujemo da će u konačnici skupštinska većina brojati i više od 19 zastupnika – rekao je Skopljak.

SDA u Skupštini TK ima 13 zastupnika, a DF četiri, što je 17 zastupničkih ruku, a kako nezvanično saznajemo, priključit će im se i dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović.

Van skupštinske većine u ovom momentu će ostati Socijaldemokratska partija (SDP) koja ima osam zastupnika, Socijaldemokrate (SD) BiH, Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) sa po dva, Naša stranka (NS) s jedinim zastupnikom te PDA, koja uz zastupnike koji će biti dio većine, ima još jednog zastupnika.

Dodajmo i da će SDBiH i SBiH sutra potpisati sporazum kojim će biti formiran zajednički blok ove dvije stranke, koji će brojati četiri zastupnika u Skupštini TK, ali oni, kako sada stvari stoje, nisu prevaga u procesu formiranja vlasti u TK.