19.04.2024.
HomeNovostiKo će činiti novu većinu u Tuzlanskom kantonu?

Ko će činiti novu većinu u Tuzlanskom kantonu?

Dok čekamo službene rezultate Općih izbora i u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji, sve je izvjesnije da je Stranka demokratske akcije ta koja će krojiti politiku izvršne vlasti, jer je osvojila najveći broj mandata.

Za sklapanje koalicijskih dogovora još je, kažu, prerano, no ono što je sigurno je da će, kako navode, raditi u cilju boljeg života svih građana. Ni iz drugih stranaka nisu željeli komentirati moguće sklapanje koalicijskih sporazuma. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će ovaj kanton u naredne četiri godine voditi SDA, DF, Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Socijaldemokrate.

Očekivanja Stranke demokratske akcije su ispunjena kada je u pitanju područje Tuzlanskog kantona i zadovoljni su izbornim rezultatima, pogotovo što su građani, kažu u SDA, prepoznali koncept djelovanja koji se u proteklom periodu pokazao uspješnim.

“Građani su od Stranke demokratske akcije jasno tražili da, između ostalog, mora i dalje preuzeti tokove, odnosno, procese i vođenje politike na području Tuzlanskog kantona”, kaže Midhat Čaušević, predsjednik Kadrovske komisije SDA TK-a.

S trinaest osvojenih mandata u Skupštini, SDA će uskoro početi pregovore o formiranju vlasti, najprije sa strankama koje su činile okosnicu prethodne vlade.

“Treba praviti stabilnu koaliciju koja će trajati, jer bili smo svjedoci u protekle četiri godine da je Vlada Tuzlanskog kantona mijenjana četiri ili pet puta”, dodao je Čaušević.

U prethodnom sazivu dio vlasti je činio i DF s tri zastupnika u Skupštini i dvije ministarske pozicije. S četiri mandata, za sada, kažu, nisu sigurni idu li u sklapanje koalicijskih dogovora sa SDA.

“Ako Demokratska fronta bude ulazila u vlast ili bude bila dio vlasti mi ćemo insistirati na mjerama s rokovima jer nemamo baš puno povjerenja u ostale političke subjekte ako to nije na papiru”, istakao je Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a.

I u SDP-u s osam osvojenih mandata žele biti dio vlasti, pa će tako u pregovore s drugim strankama, iako, kada je u pitanju Tuzlanski kanton, nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima.

“Onog trenutka kad budemo imali konačne nepotvrđene izborne rezultate znat ćemo raspodjelu mandata i tad možemo konkretno govoriti o načinu i mogućnosti sklapanja neke nove većine”, poručuje Dževad Hadžić, predsjednik SDP TK-a.

No, svjedoci smo da ima onih koji su u politici iz isključivo materijalnih interesa i koji se priklanjaju onom koji im ponudi nešto više, smatra politički analitičar Vehid Šehić.

“U našoj politici nema principa i zato su i neuspješni i zato ih i ne treba zvati politikama nego nekim drugim interesnim aktivnostima. Ne treba nikoga čuditi šta se sve može desiti, a svjedoci smo da smo imali tri vlade u protekle četiri godine”, napominje Šehić.

Građani su birali, a potpuni i zvanični rezultati Centralne izborne komisije će biti objavljeni uskoro. Na odgovor je li njihova odluka bila ispravna i hoće li predizborna obećanja biti ispunjena ćemo morati sačekati.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti